Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Viktiga datum:

3 oktober - Lärarprogrammens professionsdag  (f.d. Arbetsmarknadsdagen). Onsdag den 3 oktober anordnar för tredje året i rad Högskolan Västs lärarprogram en professionsdag för alla lärarstudenter och högskolans VFU-områden. Boka redan nu in detta datum - anmälan öppnar den 25 maj.

31 oktober - VFU dag - samverkan kring student i VFU. Onsdag den 31 oktober anordnar Högskolan Västs lärarprogram en gemensam VFU-dag för alla VFU-handledare och VFU-samordnare där fokus ligger på handledning och arbetet kring student i VFU. Boka också in detta datum och håll utkik efter kommande information.    

 

just nu:

... är det dags att börja planeringen för höstens VFU-placeringar! Är du intresserad av spännande samtal om lärarprofessionen och vill vara med och utbilda morgondagens lärare - bli en av Högskolan Västs VFU-handledare! Är du förskolechef/ rektor/ förskol-/lärare - kontakta din VFU-samordnare och berätta att du är intresserad av att ta emot lärarstudenter. Vi söker handledare till alla våra lärarprogram, men är i särskilt stort behov av handledare för våra ämneslärarstudenter som läser mot gymnasiet, samt 7-9 (svenska/engelska/samhällskunskap och SVA).  

...är många av våra lärarstudenter ute och gör sin sista VFU

...arbetar VFU-handläggare och VFU-samordnare i/med vår nya VFU-databas

 

Pågående kring VFU:

På ämneslärarprogrammen har vi återupplivat fältstudier! I samtal med VFU-handledare och studenter har det funnits ett önskemål att utbildningen ska erbjuda lärarstudenten en bättre förberedelse och insyn i lärarroll och klassrumskontext. Därför har ämneslärarporgammets studenter nu anammat det som övriga lärarprogram redan arbetar med, nämligen fältstudier i sina campuskurser. Hur dessa fältstudier organiseras ser olika ut mellan de olika ämnena. Studenten kontaktar sin VFU-handledare och för en dialog med handledaren om lämpligt upplägg. Förhoppningen med fältstudier är således att lärarstudenter ska kunna stärka sin erfarenheter och sin förståelse  kring läraruppdraget - bl.a. genom att auskultera och göra observationer i erfarna lärares ämnesklassrum. VFU-handledare och andra intresserade av fältstudier, är välkomna att kontakta VFU-utvecklingsledare, Mona Tynkkinen, för ytterligare detaljer kring fältstudier som pedagogisk idé.   

Hur arbetar er kommun/verksamhet med att få fler VFU-studenter? Kan studenten lätt hitta information om er kommun/verksamhet? Finns det lättilgängliga länkar till viktig information, såsom länkar till kommunala transportmedel, kontaktpersoner för VFU-samordning, era olika verksamheter etc. För mer inspiration och tips på hur er kommun/verksamhet kan bli mer synlig och attraktiv för lärarstudenter, läs hur Västervik arbetar för att bli en attraktiv VFU-ort! Till Västerviks VFU-sidor. 

Förslag på Praktiknära forskning inför studentens examensarbete:

Förslag på verksamhetsnära forskning som våra studenter kan bedriva i samband med uppsatser och examensarbete. Har du och dina kollegor frågor eller iakttagelser som ni vill ha hjälp av en student att beforska, lämna då era förslag här så kanske ni kan få hjälp av högskolans studenter med just era frågor som del av studentens examensarbete. Lämna dina förslag i den här anmälan. 

Program


Senast uppdaterad av Jenny Edlund