Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Aktuellt:

Handledarutbildning

Kursen "Handledning av lärarstudenter" går på halvfart under en termin. Undervisningen är till största del nätbaserad och du kommunicerar primärt med såväl lärare, som övriga kursdeltagare via Högskolan Västs lärplattform. Kursens introduktion och obligatoriska slutexamination genomförs på Campus. Ansökan till höstens kurs öppnar 15 mars. Mer information och anmälan.

just nu:

...arbetar VFU-handläggare och VFU-samordnare i/med vår nya VFU-databas

...är många av våra lärarstudenter ute och gör VFU i våra VFU-områden! För vårens aktuella VFU-perioder - se under fliken "När är det VFU?". 

Pågående kring VFU:

På ämneslärarprogrammen har vi återupplivat fältstudier! I samtal med VFU-handledare och studenter har det funnits ett önskemål att utbildningen ska erbjuda lärarstudenten en bättre förberedelse och insyn i lärarroll och klassrumskontext. Därför har ämneslärarporgammets studenter nu anammat det som övriga lärarprogram redan arbetar med, nämligen fältstudier i sina campuskurser. Hur dessa fältstudier organiseras ser olika ut mellan de olika ämnena. Studenten kontaktar sin VFU-handledare och för en dialog med handledaren om lämpligt upplägg. Förhoppningen med fältstudier är således att lärarstudenter ska kunna stärka sin erfarenheter och sin förståelse  kring läraruppdraget - bl.a. genom att auskultera och göra observationer i erfarna lärares ämnesklassrum. VFU-handledare och andra intresserade av fältstudier, är välkomna att kontakta VFU-utvecklingsledare, Mona Tynkkinen, för ytterligare detaljer kring fältstudier som pedagogisk idé.   

Vi behöver fler handledare!  Är du förskolechef/rektor/förskol-/lärare - kontakta din VFU-samordnare och berätta att du är intresserad av att ta emot lärarstudenter. Vi är i särskilt stort behov av handledare för våra ämneslärarstudenter som läser mot Gymnasium samt 7-9 (svenska/engelska/samhällskunskap och SVA)! Om du är intresserad av spännande samtal om lärarprofessionen och vill vara med och utbilda morgondagens lärare - bli en av Högskolan Västs VFU-handledare!

Hur arbetar er kommun/verksamhet med att få fler VFU-studenter? Kan studenten lätt hitta information om er kommun/verksamhet? Finns det lättilgängliga länkar till viktig information, såsom länkar till kommunala transportmedel, kontaktpersoner för VFU-samordning, era olika verksamheter etc. För mer inspiration och tips på hur er kommun/verksamhet kan bli mer synlig och attraktiv för lärarstudenter, läs hur Västervik arbetar för att bli en attraktiv VFU-ort! Till Västerviks VFU-sidor. 

Förslag på Praktiknära forskning inför studentens examensarbete:

Förslag på verksamhetsnära forskning som våra studenter kan bedriva i samband med uppsatser och examensarbete. Har du och dina kollegor frågor eller iakttagelser som ni vill ha hjälp av en student att beforska, lämna då era förslag här så kanske ni kan få hjälp av högskolans studenter med just era frågor som del av studentens examensarbete. Lämna dina förslag i den här anmälan. 

Program


Senast uppdaterad av Jenny Edlund