Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Vad händer när ingenjörer tar steget från att utveckla traditionella bilar till självkörande bilar? Vilken kompetens och organisation behövs när deras arbete förändras i grunden? Charlotte Arghavan Shahlaei är doktorand och driver ett forskningsprojekt där hon följer tekniker och andra medarbetare på NEVS i Trollhättan under fem år.
– Att utveckla framtidens bilar är något helt annat än de processer som bilutvecklare arbetat efter under många år. Det omfattande teknikskiftet ställer nya krav på kompetens, arbetssätt och organisation, konstaterar Charlotte som är doktorand på Högskolan Västs avdelning Informatik.
– Självkörande bilar blir kanske vår första stora konsumentprodukt som bygger på artificiell intelligens. Det är en helt ny typ av produkt. Ingen har facit på hur de ska fungera och hur de kommer att påverka samhälle och slutanvändare. Det kräver att ingenjörerna har en god portion fantasi och att de kan skapa olika scenarier tillsammans.
Följer förändringarna
Charlotte startade sitt forskningsprojekt ”Competence and Digitalization: the Case of Autonomous Cars” i början av 2017. Frågeställningarna är inte färdigformulerade ännu men inriktningen är att undersöka följande frågor:
Nytt fokus för bilutvecklarna
Charlotte följer flera yrkeskategorier på NEVS, framförallt det ingenjörsteam som utvecklar självkörande bilar. Flera av dem har lång erfarenhet av bilutveckling och är med i omställningen från att arbeta med tydligt fokus på teknisk hårdvara till att ha större fokus på mjukvara och service.
– Jag vill undersöka hur människor i tillverkningsindustrin påverkas av de stora förändringar som digitaliseringen för med sig.
– Detta intresserar mig eftersom utvecklingen inom tillverkningsindustrin i hög grad styrs av teknologiska och globala processer, samtidigt som digitaliseringen påverkar människors arbetsinnehåll och behov av kompetens i mycket stor utsträckning.
Extern oberoende part
Charlotte intervjuar personal, deltar i möten och gör observationer på olika sätt. Allt bildar underlag för att kunna analysera och skapa en bild av hur nya arbetssätt och andra förändringar påverkar organisationen. Hon nämner som exempel att den bild som företagsledningen har av vilken kompetens och organisation som krävs inte nödvändigtvis behöver stämma överens med personalens uppfattning.
– Jag är en extern oberoende part som iakttar och analyserar vad som händer under de här fem åren.
Kunskap till nytta för fler branscher
Forskningsresultatet kan bli intressant för NEVS företagsledning på flera sätt.
– De vill naturligtvis bygga kunskap om hur den här typen av utmaningar påverkar organisationen och hur de kan skapa bästa möjliga förutsättningar. Samtidigt kan forskningsresultatet vara till nytta i andra miljöer och sammanhang som står inför liknande utmaningar.