Ny utbildning stärker tillverkningsindustrin
Snabba förändringar inom industrin med virtuella metoder, nya material och nya tillverkningsprocesser skapar ett ökat behov av uppdaterad kompetens. Högskolan Väst har startat ett nytt masterprogram i tillverkningsteknik som utvecklats i nära samverkan med industriföretag.
Tillverkningsindustrin står inför ett omfattande teknikskifte och behovet av att bygga ny kompetens är stort. För att möta industrins behov har Högskolan Väst kompletterat sitt utbud av teknikutbildningar. Det nystartade tvååriga masterprogrammet i tillverkningsteknik ger fördjupad kunskap om produktionsprocesser inom bland annat svetsning, additiv tillverkning, skärande bearbetning och termisk sprutning.
– Det nya programmet är värdefullt för oss på GKN Aerospace på flera sätt, framförallt när det gäller vår rekrytering av produktionsingenjörer, konstaterar Jerry Isoaho, Technology Leader inom Svets och AM på GKN Aerospace i Trollhättan.
– Studenterna kan göra sin praktik hos oss och vi kan bidra som gästföreläsare i utbildningen. På så vis har studierna en tydlig koppling till industrins förutsättningar och utmaningar, säger Jerry Isoaho.
Kursinnehållet formas tillsammans med industrin
GKN Aerospace och flera andra industriföretag har deltagit i programmets utformning och kommer även att delta i det löpande utvärderingsarbetet. Nyligen genomfördes flera workshops om kurserna i svetsmetallurgi och svetsprocesser. Här deltog representanter från Brogren Industries AB, CEVT, Elga AB – ITW Welding, ESAB, Lincoln Electric, Midroc Rodoverken AB, Siemens Industrial Turbomachinery AB och Trumph Maskin AB (se bilden ovan).
– Att utveckla kurserna i nära samverkan med industrin är mycket viktigt för oss på Högskolan Väst. Det säkerställer att studenterna får den utbildning som verkligen efterfrågas, säger Mahdi Eynian, programansvarig för masterprogrammet i tillverkningsteknik på Högskolan Väst.
Väletablerad samverkan med industriföretag
Högskolan Väst har sedan lång tid tillbaka etablerat nära samarbeten med industriföretag i flera forskningsprojekt. Forskningsmiljön Produktionsteknik Väst vid Högskolan Väst arbetar med utveckling av produktionsprocesser inom tillverkningsindustrin. Flertalet forskargrupper och deras laboratorieutrustning finns i det som kallas Produktionstekniskt Centrum (PTC) i Trollhättan.
Tillgång till forskare och unikt industrilabb
– Det innebär att studenterna får tillgång till ett av Sveriges största och nyaste tillverkningslaboratorier, säger Mahdi Eynian. Här finns industriella forskningsanläggningar för svetsning, skärande bearbetning, additiv tillverkning med (pulverbädd och metalldeponering med både pulver och tråd), termisk sprutning, verktygsmaskiner och materialanalysutrustning.
– Här har studenterna möjlighet att experimentera och genomföra undersökningar i samarbete med erfarna forskare, ingenjörer och tekniker inom tillverkningsteknik. Detta tillsammans med vårt nära samarbete med tillverkningsindustrin gör masterprogrammet unikt i Sverige. Samtidigt lockar det flera internationella studenter.
Utbildningen startade hösten 2018 med 16 studenter från Indien, Nigeria, Pakistan, Iran och flera europeiska länder.