Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Ända sedan Prabhu besökte Produktionstekniskt Centrum första gången 2016 har familjen haft som mål att flytta till Sverige. Chansen kom när Högskolan Väst sökte två universitetslektorer inom deras teknikområde.

– För oss var det ett enkelt val att flytta hit. Det är lätt att tycka om Sverige och svenskarna. Vi uppskattar den ärlighet, omtanke och respekt som människor har gentemot varandra. Det kännetecknar också miljön på Produktionstekniskt Centrum, säger Prabhu.

Båda två har 20 års erfarenhet av att undervisa och forska. Sudhas forskningsområde är robotteknik och automation, medan Prabhu har fördjupat sig inom automationsprocesser. På Högskolan Väst undervisar de nu inom robotteknik och automation på masternivå, parallellt med sina forskningsarbeten.

Nya utmaningar

– På sätt och vis har vi samma jobb som i Indien, men en ny rolig utmaning blir att handleda internationella doktorander. Här får vi även mycket bättre förutsättningar att driva vår forskning, säger Prabhu och inflikar att de får bra introduktion och stöd av sina chefer Fredrik Danielsson och Per Nylén.

– Den internationella forskningsmiljön och testbädden på Produktionstekniskt Centrum är verkligen state-of-the-art och jag ser mycket positivt på det nära samarbete som Högskolan Väst har med industrin, kommenterar Sudha.

Bra utbildning för dottern

Sudha och Prabhu träffades 1998 som nyutbildade ingenjörer och har sedan dess levt och jobbat tillsammans.

– Vi trivs väldigt bra med att samarbeta och har stor nytta av det. Vi tog doktorsexamen nästan samtidigt under 2013. Nu är vi redo för nya utmaningar i en annan del av världen, konstaterar de.

Att valet föll på Sverige och Trollhättan var ingen slump. Det var också viktigt för deras 14-åriga dotters framtid.

– Vår dotter har mycket bättre möjligheter att skaffa sig en bra utbildning och ett gott liv i Sverige. Hon har precis börjat i en engelsktalande klass på en bra skola, det känns skönt. 

Astmabesvären försvann

Efter bara 40 dagar som Trollhättebor dyker det ständigt upp nya intressanta iakttagelser hos Prabhu och Sudha.

– Tänk att bilisterna stannar när vi vill gå över gatan. Det är ju fantastiskt. Här känner vi oss riktigt trygga.

Sudha är extra nöjd med den svenska luftkvaliteten. Efter bara två dagar i Trollhättan försvann hennes astmabesvär. Nu letar familjen efter ett stort hus i Trollhättan eller i närområdet.

– Vi trivs bra. Här finns allt vi behöver. Vi väntar bara på att få personnummer så att vi kan börja studera svenska. För oss är det viktigt att lära oss språket snabbt. Vår plan är att stanna i Sverige.

Senast uppdaterad