Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

2019 är andelen kvinnor högre än någonsin på Högskolan Västs forskarutbildningar inom produktionsteknik. Av dagens doktorander är ungefär en tredjedel kvinnor. 2018 blev Ana Bonilla Högskolan Västs första kvinnliga doktor i produktionsteknik. I januari anställdes italienska Lidia Baiamonte som postdoc inom termisk sprutning. Hon är en av totalt 14 kvinnliga forskare och forskarstuderande på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan.

”Viktiga förebilder för unga tjejer”

– Vi ser många fördelar med att fler kvinnor söker sig till vår forskningsmiljö, säger Per. Med en jämnare fördelning mellan kvinnor och män får vi större mångfald och en bättre arbetsmiljö. Kvinnor tillför andra erfarenheter och perspektiv på forskningen och deras nätverk öppnar vår verksamhet för nya kretsar.

– Kvinnorna blir också viktiga förebilder för unga tjejer som funderar på sitt yrkesval och det är oerhört värdefullt på lång sikt. Det innebär ju också att industrin får fler kvinnliga ingenjörer i framtiden.

Sjutton nationaliteter

Samtidigt har Primus produktionstekniska forskning stor internationell attraktionskraft. Sjutton nationaliteter och fem världsreligioner finns representerade i forskargruppen på PTC.

– Sedan några år tillbaka har vi en fantastisk mångfald i vår forskningsmiljö. En majoritet av både våra kvinnliga och manliga forskare och medarbetare kommer från universitet i Asien och Europa. Kanske har vi rentav Trollhättans mest internationella arbetsplats?

– Vår forskning inom vissa produktionstekniska områden ligger långt framme med internationella mått mätt. Dessutom finns en unik testbädd med mycket avancerad labbutrustning på PTC.

Svensk jämställdhet uppskattas

Per tror även att Sveriges nivå på jämställdhet kan vara värdefull för många utländska kvinnliga medarbetare.  

– Det handlar inte enbart om jämställdhet på arbetsplatsen och i det svenska samhället. Här är det också praktiskt möjligt att kombinera en krävande doktorandtjänst med att vara småbarnsförälder, tack vare föräldraledigheten.

----------------------------

Fem röster om forskningsmiljön på Produktionstekniskt Centrum:

Sneha Goel India Master Degree at University West

Sneha Goel, doktorand inom produktionsteknik

”När jag hade ett år kvar av min ingenjörsutbildning i Indien tog jag chansen att göra tre månaders praktik i forskningsmiljön på PTC i Trollhättan. Jag trivdes jättebra och lyckades få stipendium för att kunna resa tillbaka och studera vidare på Högskolan Väst. Idag forskar jag om hur 3D-printade komponenter kan göras starkare och mer hållbara med rätt typ av efterbearbetning. Jag gillar det svenska samhället. Sverige är ett av de främsta länderna när det gäller jämställdhet och Högskolan Väst ligger långt fram inom forskningen på det här området.” 

tahira_raza

Tahira Raza, doktorand inom Additiv tillverkning/svetsning

”Jag jobbade ett och ett halvt år som ingenjör på PTC efter att ha läst magisterprogrammet i Produktionsteknik på Högskolan Väst. Det inspirerade mig att även gå forskarutbildningen. Nu forskar jag om en additiv tillverkningsprocess (pulverbäddsbaserad) som används för att tillverka flyg- och raketmotorkomponenter. Mitt fokus är svetsning i superlegering 718 producerad med denna metod. Jag trivs mycket bra i PTV:s internationella team på PTC. Här spelar det ingen roll alls att jag är muslim och kvinna. Alla accepterar mig som jag är. Kunskap är viktigare än kulturell bakgrund.”

paria_karimi_neghlani

Paria Karimi, doktorand inom produktionsteknik

”När min man fick jobb på PTC 2014 bestämde vi oss för att flytta från Iran. Jag valde att fortsätta mina studier här och började på forskarutbildningen 2016. Min forskning handlar om hur en specifik pulverbäddsbaserad additiv tillverkningsprocess (EBM) fungerar och hur mikrostrukturen i nickelbaserade superlegeringar utvecklas vid den processen. Jag trivs utmärkt på PTC och känner att det finns ingen skillnad mellan hur kvinnor och män bemöts. Min plan är att stanna kvar i den akademiska världen och att kombinera forskning med undervisning.”

Lujain Banbouk, elingenjör, Aleppo University, Syrien

”Jag är mycket nöjd med mina tre månaders praktik hos svetsgruppen på PTC. Som forskningsassistent till en doktorand lärde jag mig en hel del om mikroskopi och metallografisk analys, och även att använda utrustningen i materiallabbet. Det blev en lärorik och mycket trevlig praktikperiod. Den inspirerade mig att läsa en masterutbildning på Högskolan Väst – fast jag från början hade tänkt att söka ett jobb.”

Andrea Putz, doktorand inom Materialteknik, Graz Tekniska Universitet, Tyskland

”Jag forskar om svetsning i duplexa rostfria stål och upptäckte att det gjorde även forskaren Vahid Hosseini från Högskolan Väst. Vi möttes på en konferens i Genua och jag bjöds in att gästforska och medverka i hans forskning på PTC under tre månader. Det gav mig mycket värdefulla kunskaper på kort tid. Jag blev väl mottagen av forskargruppen och fick möta många trevliga kolleger från Sverige och övriga världen. Jag hoppas kunna komma tillbaka när jag är klar med min avhandling.”

Senast uppdaterad