Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
I mitten av november utnämndes Högskolan Västs forskare Fredrik Sikström till docent i produktionsteknik med inriktning processtyrning. Det innebär att högskolan stärker kompetensen inom automatiserade tillverkningssystem ytterligare.
I samband med utnämningen höll Fredrik en docentföreläsning med titeln ”Hållbarhet i tillverkning: Hur utvecklingen inom automatisering kan bidra”.
– För att industriell tillverkning över hela världen ska bli mer miljömässig, social och ekonomiskt hållbar krävs bland annat tekniska genombrott inom automation. Här kan min forskning inom övervakning och kontroll i processen bidra, förklarar Fredrik.
Hans forskning handlar nämligen om att utveckla metoder som potentiellt kan resultera i att automatiserade tillverkningssystem fattar rätt beslut, är enkla att använda och enkla att anpassa för nya tillverkningssituationer.
Utmaningar som kräver nya metoder
Dagens utmaningar inom industriell tillverkning kan kopplas till krav på lätta strukturer för bland annat fordons- och rymdapplikationer, nya material och materialkombinationer samt nya tillverkningstekniker. Industrin vill skapa en robust produktion som ger rätt kvalitet till rätt kostnad. Samtidigt vill de ta bort tråkiga, icke-ergonomiska och farliga operationer.
– Just nu arbetar jag med ett intressant forskningsprojekt som kan göra det möjligt för industrin att kapa tillverkningskostnader samtidigt som de möter höga kvalitetskrav och ökar produktiviteten.
– Vi utvecklar en helt ny teknik där vi med hjälp av optiska lösningar styr laserstrålens effektfördelning vid svetsning och additiv tillverkning. Målet är att göra automationsprocessen mer adaptiv så att man eliminerar eller mildrar störningar. Vi räknar med att kunna publicera forskningsresultat under våren.