Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

 

Teamet bakom Fredrikssons nya fabrik i Vadstena Researchteamet bakom Fredriksons Verkstads AB:s satsning på ny svetsteknik och ny fabrik: Niklas Wenström (Fredriksons), Mattias Igestrand (Högskolan Väst), Peter Norberg (Svetsmaskinservice AB), Linus Elf och Reine Eriksson från Fredriksons. 

Att konstruera och tillverka stora komplexa produkter i rostfria material är något som det drygt hundraåriga industriföretaget Fredriksons i Vadstena har gedigen erfarenhet av. Produktion av stora tankar för bland annat livsmedelsindustrin är ett av deras specialområden. Helt nya utmaningar och möjligheter dök däremot upp när en uppdragsgivare ville ha företagets hjälp med att tillverka en ny typ av produkt.  

– Det handlar om en stor tank som används för långsiktig lagring av energi från exempelvis vindkraftverk och solpaneler. Tanken fungerar som en avancerad värmeväxlare och har konstruerats av ett innovativt bolag, berättar Linus.

Höga krav på svetsarna

– Eftersom tanken är stor och ska innehålla aggressiva ämnen tillverkas den i flera olika legeringar. Det innebär bland annat att kraven på svetsarna är mycket höga. Vi förstod i ett tidigt skede att vi behövde använda en ny svetsteknik för vissa svetsfogar, men visste inte vilken som matchade kraven bäst. Vi och vår leverantör Svetsmaskinservice hade tidigare haft kontakt med svetsforskare och forskningsingenjörer på Högskolan Väst i projektet Replab, så det föll sig naturligt att ta kontakt med dem igen, säger Linus.

De tre parterna; Fredriksons, Svetsmaskinservice och Högskolan Väst, etablerade ett samarbete för att utforska om svetstekniken Force Tig motsvarade kraven. När Linus och hans kolleger lärt sig hantera tekniken gjorde de tester i samma material som används i tankarna.

Tester på Produktionstekniskt centrum

– Vi kunde sedan genomföra en rad olika svetsprover på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan tillsammans med forskningsingenjören Mattias Igestrand. Där testade vi flera processparametrar och gjorde simuleringar för att se eventuella avvikelser. På så vis kunde vi säkerställa hur svetstekniken fungerar för de legeringar som tanken tillverkas i.

– Vi kom fram till att Force Tig är en robust, snabb och energieffektiv svetsteknik som ger svetsar av hög kvalitet för den här typen av produkt. Med så gedigna beslutsunderlag kände vi oss trygga i valet av svetsteknik och kunde med tillförsikt ta oss an det nya uppdraget, konstaterar Linus. 

Ny fabrik i Vadstena

För att tillverka den nya energilagringstanken krävdes inte bara ny svetsutrusning utan också investering i en ny modern produktionsenhet. Företaget beslutade att bygga en fabrik på 700 m2 i Vadstena för att ge plats åt en ny produktionslina för tankproduktionen. Här är tillverkningsprocessen nästan helautomatiserad. Robotar gör 95 procent av svets- och monteringsarbetet medan övriga moment och uppgifter görs manuellt.

– Vi invigde fabriken i februari och produktionen är i gång. Men vi är fortfarande i uppstartsfasen och gör löpande finjusteringar, berättar Reine Eriksson, Key account manager på Fredriksons.

– Det här har varit ett omfattande projekt som gett oss mycket kunskap på vägen. Det är en satsning helt i linje med företagets mål att samarbeta med företag och produkter som möter klimatutmaningarna med hållbara tekniklösningar. Eftersom vi har utveckling och tillverkning både i Sverige och Kina kan vi bidra även internationellt inom det området.

Svetsning av tank i Fredrikssons fabrik, Vadstena

Tanken för energilagring är ett par meter hög och lika bred och kräver ungefär 40 meter svetsfog. Foto: Fredriksons. 

Invigning Fredriksons nya fabrik.

När Fredriksons Verkstads AB invigde sin nya fabrik i Vadstena i februari 2022 fick den nya energilagringstanken en effektfull presentation. Foto: Fredriksons.

 

OM SAMARBETET

Högskolan Västs samarbete med Fredriksons Verkstads AB är ett gott exempel på hur testbädden på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan kan användas av små, medelstora och regionala företag för att bygga kompetens inom produktionsteknik.

Högskolan Väst har under flera år finansierats av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen för att utveckla Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan till en kunskapsnod och testbädd för specifika tillverkningsprocesser och automation.

Senast uppdaterad