Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Kraftledningar vid stad

När samhällets elbehov ökar och elpriserna varierar i högre grad kan företag med stor elförbrukning styra sin elanvändning och därmed påverka sina kostnader, samtidigt som de bidrar till stabilitet i kraftsystemet.

Små och medelstora företag har idag begränsad kunskap om hur produktionen kan anpassas till olika förutsättningar på elmarknaden. I ett nystartat forskningsprojekt ska forskare inom Elektroteknik studera förutsättningar för olika typer av verksamheter att optimera förbrukning, energilagring och produktion. Flera pilotprojekt kommer att genomföras med företag i närregionen. Projektet kommer även att arrangera seminarier för intresserade som vill lära mer om styrning av elförbrukning. 

– Vi söker nu efter små och medelstora företag med stor elförbrukning. Det kan vara allt från tillverkande industriföretag och stora kontorsfastigheter, till lantbruk, säger Lena Max, projektledare och adjungerad lektor vid Högskolan Väst.

Mer om projektet

Senast uppdaterad