Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Forskningen har fokus på additiv tillverkning (AM) för rymdindustrin eftersom den produktionstekniken har stor potential att minska både miljöpåverkan och resursutnyttjandet. AM är också en högintressant teknik för många andra industrisektorer som exempelvis flyg- och bilindustrin.

Ett av målen med SpaceLab är att utveckla och sprida kunskap som kan öka teknikhöjden och leveransförmågan bland regionens industriföretag. Högskolan Väst ligger redan långt framme inom forskning om additiv tillverkning i metall och arbetar tillsammans med Chalmers och RI.SE/IVF för att skapa en nationell arena inom det här teknikområdet.

SpaceLab startade i augusti 2018. Huvudpartner är GKN Aerospace rymddivision när det gäller projektets genomförande. GKN har ett starkt intresse av forskningsområdet eftersom de bland annat deltar i Ariane 6 och ESA-projektet Prometheus där additiv tillverkning ses som en framtida produktionsteknik med stor potential. Nu erbjuds även regionens små och medelstora industriföretag att delta kostnadsfritt i SpaceLab. Målet är att engagera ett 20-tal företag som genom deltagandet får tillgång till state-of-the art inom forskningsområdet.

För mer information, kontakta Jonas Olsson, e-post: jonas.olsson@hv.se.

Länk till artikel publicerad 19 juni 2018

Senast uppdaterad