Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Aconity utrustning för pulverbäddsbaserad  additiv tillverkning

 

På Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan finns en ny maskin som kan bidra till nya forskningsresultat och ökad förståelse för AM-teknikens möjligheter och begränsningar. Tillverkningsindustrin kan så småningom få tillgång till en mer hållbar och effektivare tillverkningsteknik för avancerade komponenter.

Utrustningen har köpts in av Innovatum via projektet React PTC och hyrs av Högskolan Väst och GKN. Utrustningen kommer från Aconity och används för additiv tillverkning med avancerade metalliska material såsom titanlegeringar och Ni-baserade legeringar. Maskinen kom på plats i maj och ska genomgå kvalificering innan den kan användas.

Några av maskinens fördelar är att den har fyra 1kW-lasrar, vilket möjliggör snabbare tillverkning. En av lasrarna har en variabel ljuskälla som gör det möjligt att ändra energifördelningen i laserstrålens tvärsnitt, vilket påverkar smältan och därmed det slutliga materialets egenskaper. Maskinen har även en unik monitoreringsutrustning som möjliggör mätning av olika parametrar under tiden som tillverkning sker.

För mer information, kontakta Jonas Olsson, forskningsingenjör, Högskolan Väst.

 

Senast uppdaterad