Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Forskarteamet inom termisk sprutning på Högskolan Väst

Forskarteam med spetskompetens inom termisk sprutning: Shrikant Joshi, Stefan Björklund, Magnus Sandberg och Cyrille Thomas. 

Uppdraget startade för fem år sedan efter att ESS valt Högskolan Väst som samarbetspartner på grund av forskarteamets spetskompetens inom termisk sprutning. Uppdraget var att utveckla självlysande keramiska ytbeläggningar till två av anläggningens nyckelkomponenter; målhjulet och protonstrålefönstret. Anläggningen kommer att bli världens mest kraftfulla linjära protonaccelerator.

Arbetet har utförts i flera steg. Efter en inledande utvecklingsfas, levererade forskarna en ytbeläggning på anläggningens strålmål i mars 2022. Det genomfördes i samarbete med ESS och Thermal Spraying & Engineering AB i Malmö. Nu i oktober slutfördes den sista delen av uppdraget då en självlysande beläggning sprutades på protonstrålefönstret.

- Vi i forskarteamet är mycket stolta över att vara en del i det här viktiga uppdraget – det handlar om komponenter som på sätt och vis utgör hjärtat i ESS-anläggningen. Vi hoppas att samarbetet med ESS fortsätter - inte bara för att möta deras regelbundna ytbeläggningsbehov, utan också för att gemensamt utveckla självlysande material med överlägsen prestanda, säger Shrikant Joshi, professor i termisk sprutning, Högskolan Väst.

ESS är ett paneuropeiskt projekt som involverar 13 europeiska nationer som medlemmar och Högskolan Väst är det enda universitetet i Sverige som har de expertkunskaper som krävs för att applicera en sådan beläggning.

Läs mer i tidigare artikel!

Senast uppdaterad