Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Grönmålad fläkt symboliserar en grönare jetmotorFramtidens jetmotorer kan bli ”grönare” med Procadas teknologi för 3D-skrivare. Effektivare, lättare och mindre bränslekrävande jetmotorer minskar klimatpåverkan.

I sitt nyetablerade företag Procada bygger de nu vidare på sin forskning om teknik för 3D-printning i metall – ett forskningsprojekt mellan GKN Aerospace och Högskolan Väst som avslutades för några år sedan. Efter doktorsexamen på Högskolan Väst har de arbetat vidare med implementering av forskningsresultaten i tillverkningen på GKN Aerospace i Trollhättan.  

 – Vi ser potentialen i den här tekniken och vill sprida den till fler branscher. Parallellt med att vi utvecklar 3D-metallskrivare till Marsresan, tittar vi också på en rad andra applikationer för tillverkning på jorden. Här ser vi stora fördelar; framförallt lägre materialåtgång, möjlighet att viktoptimera och lägre miljöpåverkan, säger Almir.

Inom ett år planerar de att bygga en demonstrator för att visa hur tillverkningen i en 3D-metallprinter går till. Sedan augusti 2019 ingår Procada i den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden som drivs av Innovatum Startup i Trollhättan och ytterligare två inkubatorer.

Läs mer i nyhetsartikel från Innovatum Startup 

Senast uppdaterad