Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Det här forskningsprojektet handlar om hur nya digitala verktyg för läs- och skrivinlärning påverkar undervisningen i grundskolans tidigare år.
I dagens medietäta samhälle gestaltas information inte bara genom skriven text, utan även genom rörlig bild, ljud och andra uttrycksformer i samma digitala format. Man talar om ett vidgat textbegrepp, där traditionell skriven text endast är en del av sättet att anteckna och förmedla. Ur skolans perspektiv innebär den snabba teknikutvecklingen delvis andra förutsättningar för elevers läs- och skrivlärande. Nya arenor för läsning och skrivande som bloggar, nätgemenskaper och wikis medför ett nytt sätt att tänka, handla och skapa mening och öppnar vägen till en omdefiniering av undervisning och lärande. Vi saknar dock kunskap om vad en sådan omdefiniering innebär och hur den påverkar elevers kunskapsutveckling.
Inom detta projekt studerar forskarna tillsammans med lärare i årskurs 1-3 de didaktiska utmaningar som digitala verktyg och arenor ställer på undervisning och läs- och skrivlärande. Målet är att tillsammans med lärare identifiera kritiska aspekter för hur teknologin påverkar undervisningsförloppets olika faser och elevers kunskapsutveckling i termer av en kommunikativ förmåga samt ett kritiskt och reflekterande förhållningssätt till texter och kunskap. På så vis hoppas forskarna ta ett steg på vägen mot nya lärmodeller för arbetet med literacitet i den svenska skolan. Genom videoinspelningar, observationer och intervjuer studeras undervisningsförlopp och digitala textaktiviteter i fyra klassrum i Västsverige. Klasserna följs under tre års tid.
Peter Andersson, Karlstads universitet
2012 - 2014