Distributed Collaboration Technologies
Arbete blir i många branscher allt mer globalt där nödvändiga kompetenser för olika projekt är distribuerade runt om i världen. Nyckelkompetenser behöver kunna delta i flera projekt parallellt trots att övriga projektmedlemmar befinner sig på olika platser vilket i många fall gör resor opraktiskt. Dessutom finns främst miljömässiga, men även sociala och ekonomiska skäl till att minska vårt resande. Detta skapar en spännande utmaning. En lösning är att ställa om till att i större omfattning utnyttja digitala verktyg för att samarbeta på distans som komplement till att fysiskt transportera sig mellan olika platser.
Digitala samarbetsformer, som till exempel e-möten, används idag i stor utsträckning i många organisationer till olika typer av samarbeten, men dess genomförande och påverkan på effektivitet och kvalitet behöver studeras mer för att kunna utveckla nya typer av verktyg för samarbete. Vi ser samtidigt en snabb teknikutveckling när det gäller till exempel augmenterad verklighet (AR), virtuell verklighet (VR) och kombinationer av dessa. Denna utveckling erbjuder oss nya spännande möjligheter till att designa olika typer av verktyg för samarbete på distans för att möta framtidens behov av minskat resande.
Detta projekt är ett tvåårigt samverkansprojekt som syftar till att tillsammans med Publicis.Sapient i Göteborg samt NEVS i Trollhättan studera olika typer av samarbetssituationer. Analyser av dessa situationer ligger sedan till grund för ett iterativt design-, utvecklings- och utvärderingsarbete av verktyg i nära samverkan med partnerorganisationerna.
Forskningsområde
- Arbetsintegrerat lärande
- Ekonomi och näringsliv
Forskningsmiljö / Institution
- Arbetsintegrerat lärande
- Primus (KK-miljö)
- Institutionen för ekonomi och IT
Projektledare
- Stefan Nilsson
- Stefan Nilsson
Medverkande Högskolan Väst
- Stefan Nilsson
Övriga projektmedverkande
Erik Arvedson - Publicis.Sapient
Bodil Ahlström - NEVS
Forskningsfinansiär
- KK-Stiftelsen
Projekttid
2019 - 2020