Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Forskningsprojektet "Hitta drivet – studiemotivation och genusmönster i grundskolan" är ett samverkansprojekt mellan Dals Eds kommun, Orust kommun och Högskolan Väst.
Projektet genomförs i linje med den Barn- och ungdomsvetenskapliga satsningen på samverkansforskning vid Högskolan Väst där syfte, forskningsfrågor, upplägg och genomförande sker i samverkan mellan samtliga deltagande parter.
Projektet kan betecknas som ett följeforskningsprojekt, som utformas i samverkan mellan forskare och kommunerna, där kommunerna har identifierat ett angeläget område att erhålla fördjupad kunskap om och bidra till gemensam kunskapsutveckling kring. Projektet ska leda till att erfarenheter från denna satsning systematiseras för att dels kunna användas i fortsatt utvecklingsarbete, dels till vetenskaplig kunskapsutveckling kring studiemotivation och genusmönster i grundskolan.
Forskningsprojektet är lösningsorienterat och riktar in sig på att identifiera, belysa och analysera mekanismer i den övergripande kontexten som skapar förutsättningar för och befäster elevernas könsrelaterade skolprestationer. Studiens övergripande syfte är att identifiera ’situationer’ i den övergripande kontexten (hela det sociala sammanhanget) där möjligheter att problematisera etablerade genusstrukturer, stimulera motivation och främja lärande öppnar sig.
Projektet avser urskilja aspekter i såväl skolkontexten (på organisationsnivå, dvs. organisation och ledarskap samt i undervisningspraktiken) som utanför skolan (i relationen mellan hem och skola, i elevernas fritidsverksamheter samt i regionen) där vi kan erbjuda stöd för verksamhetsutveckling. Faktorer som kön, klass, socioekonomiska förhållanden, grupptillhörighet, identitet samt syn på den egna förmågan (elev, lärare, skolledare och andra signifikanta vuxna) att agera och påverka är avgörande att ta hänsyn till i studien.
2017 - 2018
Kontakt
Universitetslektor
Anita Varga
E-post:
anita.varga@hv.seTelefon:
0520223798Rumsnummer: I409
Universitetslektor
Helena Korp
E-post:
helena.korp@hv.seMobil:
+46739013348Rumsnummer: J523
Universitetslektor
Maria Spante
E-post:
maria.spante@hv.seTelefon:
0520223524Rumsnummer: J207