Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Grästorps kommun har under en tid intresserat sig för tillit och dess inverkan på både invånarna och den egna organisationen. I detta avses tillitsbaserad styrning läggas in som ny styrmodell inför kommande mandat period där tillit hos invånarna ses som en allt viktigare folkhälsofråga för att skapa och bibehålla ett demokratiskt samhälle baserat på delaktighet och dialog. Det förestående projektet avser studera ungas tillit till kommunen som organisation och plats.
Tillitsdelegationen menar i en rapport att tillitsbaserad styrning (och ledning) är en uppsättning metoder som ökar kvaliteten i offentlig verksamhet genom att tilliten till brukare och professionella ökar (Bringselius, 2017). I detta ingår dialog med medborgare, men också ett antagande om att tillit skapas i en process. Här ingår en bedömning om en part bedöms vara pålitlig utifrån förmåga, integritet och hjälpvillighet. Benägenheten att lita på någon kommer även från kultur och tidigare erfarenheter (Bringselius, 2017). Därmed blir den återkoppling som blir ett resultat av tillit viktig för benägenhet att visa tillit. Interaktion där tillit uppstår kan vidare ske på olika sätt: i direkt personlig kontakt, genom anseende i nätverk av aktörer samt förväntningar på hur institutioner påverkar parters värderingar och beteenden. Det handlar ofta om en interaktion. Av särskild betydelse kan anseende vara, dvs. hur man talar om kommunens tillitsvärdighet i olika sammanhang: det kan vara i samtal mellan personer, inom familjer eller i den allmänna debatten (Bringselius, 2017).
Projektet syftar till att studera och analysera ungdomar i nionde klass i Grästorps kommun tankar och upplevelser av tillit till kommunen.
Tillit kommer här att användas som ett teoretiskt begrepp för att förstå relationer, informella som formella, unga har med kommunens offentliga verksamheter samt vad som påverkar dessa relationer. Vidare kommer tillit vara ett empiriskt begrepp då de unga själva kommer att definiera det. I förstadiet kommer tillit att definieras som tilltron till en annan parts goda vilja (Ring & Van de Ven, 1992). Då teorin delvis är ett empiriskt resultat, kommer det teoretiska underlaget utvecklas under studiens gång.
2019 - 2021
Kontakt
Universitetslektor
Linda Mossberg
E-post:
linda.mossberg@hv.seMobil:
+46701039826Rumsnummer: J535