Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Meny Stäng
Sök
Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Här visas pågående och avslutade forskningsprojekt på Högskolan Väst. Projekten är listade i bokstavsordning.
Syftet med föreliggande projekt är att analysera hur resursorkestrering över tid påverkar innovation i små och medelstora tillverkningsföretag.
Projektet tar ett övergripande tillvägagångssätt för hållbarhet för att tillhandahålla en väg som kan bidra till klimatmålet genom utveckling av avancerade termiska sprutade (TS) beläggningar för applicering inom olika sektorer.
För att bibehålla sin banbrytande position behöver termisk sprutning (TS)-gruppen utöka sin verksamhet inom olika områden och applikationer. Ett av de viktigaste applikationsområdena är fordonsindustrin, där TS-gruppen idag har begränsade aktiviteter trots stor potential för samarbetsprojekt.
Projektet bidrar till att genomföra forskning med nya samverkanspartners i en inom Primus aktualiserad industrigren, för att ytterligare utöka, positionera och profilera forskningsmiljön Primus.
Detta projekt är avsett att vara en adjungering vid akademin med en anställning på 20% vid avdelningen för subtraktiv och additiv tillverkning. Målet är att den adjungerade från GKN Aerospace ska bidra med industriell kunskap inom kvalitetskontroll med oförstörande provning, särskilt med avseende på kontroll av gasturbinkomponenter.
Utvecklingen av det avancerade masterprogrammet i produktionsteknik med inriktning mot svetsteknik (MWELD)-projektet syftar till att utveckla ett 2-årigt masterprogram som täcker ett brett spektrum av ämnen såsom svetsteknikrelaterade områden, svetsbaserad AM, materialvetenskap, kvalitetssäkringen är planerad att starta hösten 2023.
Rekryteringen av en adjungerad lektor ingår i kärnområdet Iindustriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL) och har särskilt fokus på industriell transformation och ledarskap i tillverkningsorganisationer där artificiell intelligens (AI) utvecklas och tillämpas.
Projektet syftar till att optimera prestandan för ACTS-styckena genom en optimering av dess ingående material.
Projektet syftar till att använda en "Gränsgångare" (från GKN till UW) för att förbättra förståelsen för utmattningsbeteendet hos additivt tillverkat material för att långsiktigt kunna förutsäga utmattningslivslängden för AM-delar.
Syftet med projektet är att undersöka vilken betydelse föräldrabarnrelationer har dels för ungdomars attityder till spel och spelproblematik, dels för effekten av en social intervention utvecklad för ungdomar med spelproblematik.
Projektet syftar till att sprida kunskap hos mindre företag om behovet av framtida styrning av förbrukning samt hur ekonomiska styrmedel optimalt utnyttjade kan ge stora ekonomiska fördelar.
När fordonsindustrin i Västsverige under kommande år gör stora satsningar för att ställa om till produktion av elektriska fordon innebär det en stor påverkan på regionen. I ett omfattande forskningsprogram kommer forskare vid Göteborgs universitet, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst att följa omställningen och dess effekter på invånare, kommuner, myndigheter och andra lokala aktörer.
Projektet syfte är att utforska lärares och studenters kunskapsutveckling genom undervisning och lärande vid ett kliniskt lärandecentrum (KLC) där normkritisk pedagogik används, samt att undersöka studenters attityder till normer före och efter undervisning vid KLC
På familjecentraler bedrivs förebyggande socialt arbete riktat mot föräldrar med små barn. En typ av riktat socialt arbete som blivit vanligare och där familjecentralerna efterfrågar mer kunskap, handlar om familjer som har särskilda problem som kan kopplas till att de har migrerat.
Det specifika syftet med denna strategiska rekrytering är att stärka forskargruppen inom Plug & Produce inom området multi-agent och AI.
Projektet avser att rekrytera en biträdande rektor för att säkra resurser för det nystartade masterprogrammet inom AI och automation samt stärka forskningsgruppen inom processmonitorering och styrning, främst inom området artificiell intelligens och maskininlärning.
Syftet med projektet är att skapa ett transeuropeiskt ”praxisgemenskap” i ett nätverk av vårdutbildare och vårdgivare som tillsammans och med gemensamma metoder arbetar för att förbättra kapacitet för att utveckla undervisning av hög kvalitet och stor synlighet gällande frågor som handlar om EU:s gemensamma diskrimineringsgrunder genom normmedvetenhet/normkritik.
Programmet syftar till att utveckla en systematisk forskningsansats för barns (0-18 år) psykiska hälsa genom att undersöka styrning, åtgärder och deras effekter på lokal nivå. Programmet omfattar fyra övergripande frågeställningar indelat i fem arbetspaket (AP).
CIRCUMET initiativet har ambitionen att utveckla och genomföra skräddarsydda och kortfattade behovsmotiverade fortsättningskurser (80-90 hp totalt) relaterade till relevanta ämnen för metallkomponenttillverkningssektorn, med kampen mot klimatförändringar som kärnkoncept.
CLOUDS utvecklar ett AI-baserat hållbart produktionssystem som kan hantera processplanering, virtuell driftsättning, optimera produktionsschemat, ta itu med flaskhalsproblemen i blandad modellmontering och balansera produktionslinjen med mänsklig arbetsbelastning.
Syftet med forskningsprojektet är att genom en jämförande ansats öka vår kunskap om cybersäkerhet i myndigheter som verkar på lokal nivå.
Projektet syftar till att bli ett nytt agilt sätt att genomföra kommunutvecklingsprojekt och infrastrukturunderhåll, där kommuner kan planera sina projekt baserat på evidens från sensorer och realtidsdata.
Projektet är ett samarbetsprojekt med universitet i Cape Town inom ramen för ett SASUf samarbete.
Syftet med DEDICATE är att ytterligare stärka Sveriges konkurrenskraft genom att bredda kompetensnavet gällande AM som redan skapats på HV, med fortsatt strategisk utveckling av en stark och hållbar forsknings- och utbildningsmiljö inom detta framväxande område.
Thomas Sjöström är forskarstuderande på Högskolan Väst och verksam på Campus Västervik. Han forskar om hur digitalseringen påverkar en vårdcentral på landsbygden.
Syftet med projektet är att med hjälp av digitala lösningar utveckla innovativa arbetssätt för att uppnå hållbar hälsa i arbetslivet för anställda i produktionsindustrin.
Projektet syftar till att undersöka mekanismer och processer för etnisk diskriminering vid anställning genom att analysera beslutsprocessen i en vinjettstudie med hjälp av eye-tracking i kombination med dialog och enkät.
Projektet genomförs inom fältet för kommunikations- och diskursstudier där syftet är skapa kunskap om graden av jämlikhet och delaktighet inom vård-och omsorg i de tre Skandinaviska länderna.
Huvudsyftet med projektet är att utveckla skyddande beläggningar som ger förbättrad motoreffektivitet och som även uppfyller de krav som ställs av de alternativa bränslen som ska användas i tunga fordon.
Projektet är en fortsättning på det pågående projektet E-Drive som fokuserar på uppbyggnad av en fullskalig elektrisk drivlina med världsledande forskning fokuserat på elektriska motorer med alternativ magnetisering inklusive styrsystem.
I takt med att antalet elfordon ökar i världen växer behovet av att förbättra hållbarheten och tillförlitligheten hos litiumjonbatterier som används i elfordon. I projektet EMPIRE undersöks hur svetsfogar i batterierna kan förbättras så att risken för katastrofala skador och bränder elimineras.
Kompetensutvecklingsinsatsen ExSus2 ämnar stödja företagen att möta den snabba teknik- och samhällsutvecklingen som krävs för att ta hand om de utmaningar som samhället står inför.
Projektet bidrar till teknikmognad av tillverkningsmetod och komponenter till fossilfri framdrift och energiförsörjning genom förbättrad och validerad prediktiv förmågan vid modellering av L-PBF (Laser Powder Bed Fusion) av titan för att möjliggöra tillverkning av stora komplexa komponenter med hög kvalitet.
Svensk sjukvård står inför flera utmaningar och ökade vårdkostnader i kombination med begränsade resurser. Vi behöver en omställning till hållbar sjukvård som ligger närmare medborgarna: en heltäckande vård.
Institutionen för teknik har beslutat att bygga en utbildnings- och forskningsplattform inom produktionsledning. Målet är att det år 2024 ska finnas grundutbildning, två internationella masterprogram, forskarutbildning och en forskargrupp inom området.
Elektrifieringen och framtidens flexibla elsystem har många olika tillämpningar och applikationer. I detta projekt vill vi belysa tre som har hög relevans för samhället i stort och det lokala elnäten och energisystemen i synnerhet.
Projektet syftar till att studera och jämföra förbättringsinsatser på skolor med låg måluppfyllelse i storstad och landsbygd, hur de initieras och genomförs, och i vilken utsträckning de bidrar till elevers kunskapsutveckling och skapar förutsättningar för mer jämlika livsmöjligheter.
Det här är ett internationellt forskningsprojekt om barnuppfostran som finansieras av National Institute of Health i USA.
Syftet med föreliggande studie är att få fördjupad kunskap om relationen mellan gaming och psykisk hälsa.
Detta projekt syftar till att öka förståelsen för hur, och varför, väteförsprödning och dess olika mekanismer sker.
Utbildningsprojektet HACK-IT har målet att skapa ett hållbart nätverk av utbildningsinstitutioner som verkar både online och IRL i länder och regioner med olika kulturell och socioekonomisk bakgrund.
In this EU-funded project, University West's researchers will investigate whether additive manufacturing of solar cell receivers can be the key to more efficient solar energy plants.
WAAM (wire arc additive manufacturing) är en tillverkningsmetod som kombinerar traditionell svetsning med additiv tillverkning.
Detta forskningsprojekt är ett doktorandprojekt vars syfte är att undersöka de utmaningar och barriärer som finns för organisatoriskt hållbarhetsarbete och att identifiera och beskriva best practice inom området.
Ett forskningsprojekt inom Hälsoakademin.
IAMSuper syftar till att förbättra förståelsen av mikrostrukturbildning i additivt tillverkade Ni-baserade superlegeringar genom modellering.
I det här projektet vill vi undersöka upplevelser av att vara inkluderad respektive exkluderad på högskolan.
Projektet utvärderar integrerad intensiv kognitiv beteendeterapi inom missbruk öppenvård.
Det övergripande syftet är att rekrytera professor Irmgard Borghouts som gästprofessor och därigenom stärka I-WIL kollektivets kompetens inom industriell omvandling, ett område av strategisk betydelse för I-AILs förmåga att utveckla en relevanta forskningsagendor, utbildning insatser och samverkan med näringsliv, samhälle och det bredare vetenskapliga samhället.
KOLS syftar till att identifiera, designa och genomföra kompetensutvecklingsinsatser på avancerad nivå inom området ledning och organisering avseende digitalisering och hållbar utveckling/ledarskap.
Detta projekt syftar till att studera dynamiken i den nordiska modellen av Human Resource Management, HRM. Här undersöks skillnader mellan de nordiska länderna för att förstå hur dessa förändras över tid och för att erbjuda några initiala slutsatser om livskraften i den nordiska modellen i ljuset av påverkan av Covid 19-pandemin.
Under hösten 2017 påbörjades ett projekt med processhandledning inom IVA, Ortopeden och Palliativa enheten inom NU-sjukvården, Trollhättan/Uddevalla.
Projektet syftar till att minska vikten, kostnaden och tiden för elektronisk montering av värmeväxlare i tunga elfordon. Det görs genom att ersätta ett stort antal fästelement och packningar med hjälp av friktionssvetsning för att få bättre foghållfasthet och utmärkt läckagetät prestanda.
Elektroteknik är ett kritiskt område för regional tillväxt, eftersom både omvandlingen mot hållbar energiproduktion och en fossilfri fordonsflotta (elbilar) är en stor utmaning för Sverige och särskilt västra Sveriges bilsektor. Detta område är således av strategiskt intresse för Högskolan Väst både vad gäller utbildning och forskning.
Forskningsprojektet syftar till att utforska utmaningar för språklig rättvisa i nordiska välfärdsinstitutioner i ett sammanhang av global migration.
Projektet undersöker utvecklingen av motivation att lära matematik och faktorer som påverkar denna process ur ett internationellt perspektiv.
Medborgar- och demokratifostran för vuxna nyanlända migranter? – En policy-etnografisk studie av samhällsorientering i tre storstadskommuner
Studien samlar data om psykisk och fysisk hälsa/ohälsa, olika aspekter av aggressivt beteende, alkohol och droganvändning relaterat till personlighetsprofiler hos ungdomar och hos patienter med beroendeproblematik, från olika länder.
Innehåll och förutsättningar för ett arbetsintegrerat lärande i övergång mellan utbildning och yrkesliv.
Målet med projektet är att förstå hur bostäders energisystem kan bidra till att skapa ett elnät som är resilient, d v s, som har en förmåga att förutse, anpassa och snabbt återhämta sig från störningar.
Det här projektet avser att utveckla en ny metod för oförstörande provning av betongkonstruktioner baserat på mekanisk vågutbredning. Resultatet kan bland annat leda till optimerad användning av befintliga bygg- och anläggningskonstruktioner i betong.
The Gothenburg Longitudinal study of Development (GoLD) är en perspektiv longitudinell studie om barns, ungdomars och unga vuxnas utveckling.
Vilken roll spelar smärta för sjukdomsbild och behandling hos ungdomar med ADHD och/eller aggressivt antisocialt beteende?
Pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall (PBF-AM) är ett angeläget forskningsområde för tillverkningsindustrin. Med den här formen av additiv tillverkning kan man tillverka komponenter med komplexa geometrier på ett mer effektivt sätt. Några intressanta applikationer är komponenter till gasturbiner och flygmotorer.
Flygindustrin söker febrilt efter ny teknik som kan bidra till att minska flygets utsläpp av klimatskadliga ämnen. I ett nystartat projekt undersöker Högskolan Västs forskare hur termisk sprutning kan användas för ytbeläggning av kompositkomponenter i nästa generation jetmotorer. Pratt & Whitney, Safran och Saint-Gobain är några av de globala företag som medverkar.
Syftet med RELEARN (REsearch-based teaching for life-long LEARNing) är att utveckla och tillhadahålla en plattform för att samla och dela högkvalitativ och relevant akademisk forskning för universitet, forskare, studenter och lärare, samt länka denna forskning till kurser och lärandematerial/kursmaterial.
Korta, långa och oplanerade stopp i automatiserade produktionsprocesser är dyra, ofrånkomliga och kan inte förutspås och därför inte hanteras i förväg i system- och processmodeller. Utifrån fördjupade behovsanalyser av vanligt förekommande fel vid produktionsstopp är målet att designa ett AI/AR-system för operatörer och underhållspersonal som underlättar återstart av produktionen.
Högskolan Väst bedriver forskning inom Additiv Tillverkning sedan mer än 15 år tillbaka, och en av de additiva tillverkningsprocesserna är den process som mha laser smälter metalltråd i lager på lager (på engelska Laser Directed Energy Deposition with wire, L-DEDw), vilket är den process som detta projektet fokuserar på.
Dr. Nicolas Coniglio kommer på en betydande och utifrån hållbarhetsaspekter att bidra till att främja kunskapen om svetsning och additiv tillverkning, såsom svetsbarhet (stelningssprickor, väteförsprödning) och in-situprovning.
Lisa Hedman är forskarstuderande på Högskolan Väst och verksam på Campus Västervik. Hon vill bidra till att förbättra barns och ungas möjligheter till inflytande.
Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskap och förståelse för hur en kommun med hjälp av näringslivssamverkan, kan arbeta för att göra stadskärnan levande, inkluderande och samtidigt digitalt innovativ.
Forskningsprojektet Trygga föräldrar - stöd till föräldrar med utländsk bakgrund som lever i social utsatthet med tonårsbarn.
Mitt forskningsintresse ligger inom ramen för barn och unga med speciellt fokus på unga med intellektuell funktionsnedsättning och deras identitetsuttryck på internet.
Projektets övergripande syfte är att undersöka ungas förståelse och upplevelser av psykisk hälsa. Detta för att möta upp behovet av en ökad tydlighet med vad som menas med begrepp, tillstånd och upplevelser som hör till området psykiska hälsa, så som psykiskt välbefinnande och psykiska besvär.
Högskolan Väst har tillsammans med åtta andra svenska lärosäten tilldelats 40 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Pengarna ska gå till att utveckla en ny forskarskola för att stärka lärares förmåga att digitalisera undervisningen.
Syftet med detta projekt är att skapa samarbeten och hitta synergier mellan de två lärosätena Högskolan Väst och Uppsala universitet samt relevanta industripartners rörande definiering av kompetensbrist och utveckling av utbildningsmaterial till fristående kurser inom elektroteknik, riktade mot yrkesverksamma.
Projektet har som syfte att utvärdera användningen av metoden SEXIT som en del av ordinarie hälsosamtal på högstadiet och gymnasiet.
Detta forskningsprojekt ska resultera i en bok om vad som händer med litterära texter när de överförs till film.
Databasen GOLD, Gothenburg Educational Longitudinal Database, innehåller en stor mängd information om svenska elevers grundskole-, gymnasie- och högskolestudier. Den rika information som finns i GOLD ger möjligheter att undersöka en mycket stor mängd frågeställningar inom företrädesvis pedagogik och andra samhällsvetenskapliga fält på ett ur internationellt perspektiv unikt sätt.
Yoga to Care is a research platform established in 2018 by professor Nóra Kerekes. This platform is a way to learn more about yoga’s effects in different clinical populations.
Projektet avser öka studenternas arbetslivsanknytning under utbildningen genom arbetsplatsförlagt lärande genom att transformera befintliga kurser till att förläggas helt eller delvis ute i arbetslivet.