Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
I projektet undersöks betydelsen av könsnormer i svenska diplomaters arbetsliv. Detta på grundval av en växande skara kvinnor i diplomatin. Internationellt är diplomati inte längre en arena för enbart män.
Många länder har runt 30 procent kvinnliga ambassadörer, med Sverige i ledande position (35 procent 2010). Medias rapportering tyder på att mötet mellan kvinnliga statsrepresentanter och den del av världen där män dominerar diplomatin är allt annat än smidig. Sexuella trakasserier är vanligt i dessa diplomatkårer. Restriktiv diplomatisk kutym lämnar dock begränsade möjligheter att öppet och kraftfullt sätta sig emot nedsättande beteende.
Projektet kartlägger var män och kvinnor finns såväl hierarkiskt, geografiskt som vilka uppdrag och uppgifter de får i arbetet med internationella interaktioner mellan stater och på det svenska Utrikesdepartementet. Projektet genomförs i samarbete med forskare från Göteborgs universitet.
Ann Towns, tidigare Högskolan Väst
Birgitta Niklasson, Göteborgs universitet
2010 - 2014