Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
I det här projektet undersöker svenska och sydafrikanska forskare en speciell modell för att undervisa barn i naturorienterande ämnen (science literacy).
Modellen syftar till att göra barnen intresserade av naturvetenskap och ge dem förståelse för att man kan se på ett problem ur olika synvinklar. Barnen får upptäcka fenomen som till exempel magnetism genom att utföra experiment. De skriver sedan om dem och lär sig argumentera för de lösningar på problemställningarna som de funnit.
Konceptet har utformats i Sydafrika där svarta barn vanligen undervisas på sitt andra eller tredje språk. Forskarna ska undersöka om modellen också kan fungera i svenska invandrartäta skolor. De ska också studera hur det går till när kunskap i naturorienterande ämnen uppstår.
Göran Lassbo, tidigare Högskolan Väst och Göteborgs universitet
Åke Ingerman, Göteborgs universitet
Clas Olander, Göteborgs universitet
En grupp forskare vid Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika under ledning av professor av professor Paul Webb
2009 - 2011