Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.


Innehåll och metod

I projektet kommer forskaren att analysera stadens arbete med den inkluderande och digitala kvartersstaden. Forskaren agerar förändringsledare som identifierar kritiska faser i processen och initierar samverkan med näringslivsaktörer så att digitala utmaningar kan omvandlas till möjligheter som hybrida mötesplatser, digitala affärer och virtuella upplevelser för en levande stadskärna. Sådan samverkan sker i workshopformat med deltagare från näringsliv, privatpersoner och stad, där innovativa idéer ska leda till prototyper och test.  

Bakgrund och nuläge i Trollhättan

Trollhättans stadskärna har, precis som många andra stadskärnor, en utmaning med detaljhandeln i centrum, vilket påverkar stadens attraktion och kan innebära att färre investeringar och talanger lockas till staden. Samtidigt bidrar externa handelskluster ytterligare till att färre människor rör sig i staden, vilket minskar möjligheterna för en trygg och levande stad dygnets alla timmar.

Rödeken på Drottningtorget - original (619285).jpg

Av dessa skäl är det centralt att det privata näringslivet som har spetskunskap om innovativ logistik, digitala affärsmodeller, hybridformat för handel och tjänster och en stark entreprenörsanda inkluderas i arbetet med en levande kvartersstad. Den pågående digitaliseringen påverkar t.ex. människors sätt att arbeta, var de arbetar, hur de gör sina inköp, vad de köper och hur de återvinner. Digitaliseringen förändrar också människors syn på vad detaljhandel är och det är nödvändigt att staden planerar för ett nytt sätt att organisera stadskärnan utifrån medborgarnas konsumtionsbehov och nya köpbeteenden. En genomtänkt digital stadskärna kan bidra med oväntade lösningar för möten, ökad tillgänglighet och trivsel, och även bidra med nya fysiska platser för en konsumentgeneration där både offline- och onlinetjänster bidrar till en levande stadskärna. 
Drottningtorget i Trollhättan.

Finansiering

Projektet är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond och Flexit-programmet, vars utlysningar är till för att möjliggöra samproduktion med företag och organisationer utanför lärosätena. Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskap och förståelse för hur en kommun med hjälp av näringslivssamverkan, kan arbeta för att göra stadskärnan levande, inkluderande och samtidigt digitalt innovativ.

Projektet har ett särskilt fokus på ”den digitala stadskärnan” och innovation i samverkan med näringslivet.

Forskningsområde

  • Samhällsvetenskap
  • Ekonomi och näringsliv

Forskningsmiljö / Institution

  • Arbetsintegrerat lärande
  • Institutionen för ekonomi och IT

Projektledare

Forskningspartner

  • Trollhättans Stad

Forskningsfinansiär

  • Riksbanken Jubileumsfond

Projekttid

2023 - 2026

Senast uppdaterad