Energiomställningens inverkan på spänningsstabiliteten i det svenska kraftsystemet
Projektet syftar till att öka kunskapen om hur energiomställningen med nya produktionskällor, ny förbrukning, utbyggda nät och kraftigt varierande effektflöden i nätet kommer att påverka spänningsstabiliteten i kraftsystemet och hur de nya produktionskällorna aktivt kan bidra till att öka spänningsstabiliteten.
Spänningsstabilitet och risken för en spänningskollaps är ett av de stabilitetsfenomen som är dimensionerande för det svenska kraftsystemet. Projektet syftar till att öka kunskapen om hur energiomställningen med nya produktionskällor, ny förbrukning, utbyggda nät och kraftigt varierande effektflöden i nätet kommer att påverka spänningsstabiliteten i kraftsystemet och hur de nya produktionskällorna aktivt kan bidra till att öka spänningsstabiliteten.
Genom ökad kunskap fås möjlighet att utnyttja olika produktionsanläggningar och annan utrustning mer effektivt, integrera mer förnybar elproduktion på land och till havs samt driva kraftsystemet närmare dess begränsning eftersom osäkerhetsmarginalerna kan minska. På så sätt kan överföringen i transmissionsnätet ökas vilket leder till ett mer effektivt utnyttjande av kraftsystemet och därmed lägre samhällsekonomiska kostnader.
Forskningsområde
- Teknik
- Elektroteknik och elektronik
Forskningsmiljö / Institution
- Övrig forskning
- Institutionen för ingenjörsvetenskap
Projektledare
Forskningspartner
- Chalmers tekniska högskola
Forskningsfinansiär
- Statens Energimyndighet
Projekttid
2023 - 2027