”Eriks insats gav vår produktionsutveckling ett försprång”
Utmaningen för industridoktoranden Erik Åstrand var att utveckla och förbättra svetstekniken för tillverkningen av Volvo CE:s entreprenadmaskiner. Med optimerad svetskvalitet kan maskinerna bli lättare, starkare och mer hållbara. "Den nya svetsstandard som Erik tog fram har både förbättrat våra produkter och effektiviserat produktionen", säger Andreas Ulvagården, produktionsteknisk chef, Volvo CE:s fabrik i Braås.
Erik Åstrands spetskompetens inom svetsning används bland annat i Volvo CEs produktion av dumpers. Foto: Volvo CE
Kraven på starka, tillförlitliga och hållbara svetsfogar är extra tuffa för dumpers, hjullastare och andra entreprenadmaskiner som utsätts för stora belastningar. På Volvo CE i småländska Braås satsar de stort på produkt- och produktionsutveckling.
– För att vässa vår kompetens inom svetsning gav vi Erik Åstrand möjligheten att som industridoktorand utveckla spetskompetens inom området. För oss är det en långsiktig och värdefull investering som stärker företagets konkurrenskraft, berättar Andreas Ulvagården som varit hans handledare på företaget.
– Eriks forskning innebar att vi har kunnat ta stora steg i utvecklingen av vår produktion och i vårt konstruktionsarbete. Det betyder att vi idag kan producera bättre produkter på ett effektivare och mer kostnadseffektivt sätt, säger Andreas.
Erik hade arbetat på Volvo CE:s produktionstekniska i några år när han fick erbjudandet att bli industridoktorand.
– Det var förstås en fördel att jag redan var insatt i de svetstekniska utmaningarna när jag började forska. Som industridoktorand fick jag tiden att lyfta blicken, identifiera problem och utforska de här frågorna på djupet. Det kändes gott att kunna göra det, säger Erik Åstrand.
För Erik handlade det om att hitta en bra balans mellan forskningsarbetet och linjearbetet.
– Det kan vara lite klurigt att gå mellan de två olika arbetsuppgifterna. Samtidigt är det en stor fördel att kunna forska så nära produktionsmiljön eftersom jag enkelt kunde testa nya idéer i fabriken.
Eriks arbete resulterade i en ny svetsstandard för företaget. Det är ett komplicerat arbete där krav på producerbarhet, kundkrav, livslängd, ekonomi med mera ska uppfyllas och sammanvägas för att ge en så bra lösning som möjligt.
Idag är Erik företagets globala svetsspecialist och driver utvecklingsprojekt tillsammans med kolleger både i Braås och på koncernens produktionsenheter i andra länder.
– Forskningsutbildningen har gett mig en hel del kunskap, och framförallt erfarenheter som jag har stor nytta av i mitt fortsatta arbete. Jag har också byggt upp ett värdefullt nätverk inom akademin, andra industriföretag och forskningsinstitut, säger Erik.