Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Det här forskningsprojektet är ett samarbete mellan Martin Gellerstedt på Högskolan Väst, expert på medicinsk statistik, och forskargruppen PreHospen på Högskolan i Borås.
Det handlar om vad som händer när personer som har bröstsmärtor ringer 112. Larmoperatörerna måste bedöma om det rör sig om en hjärtinfarkt eller inte. Om det handlar om hjärtinfarkt ska en specialutrustad ambulans skickas ut. Oftast gör larmoperatörerna rätt bedömning, men ibland blir det fel.
Martin Gellerstedt och hans kollegor har tidigare visat att färre missar skulle göras om larmoperatörerna fick hjälp av ett dataprogram med bedömningen. Programmet bygger på information om drygt 500 patienter med bröstsmärtor som ringt 112, deras svar på larmoperatörernas frågor, vilken diagnos de till slut fick och om de överlevde.
För att man ska få ett säkrare underlag och kunna börja använda dataprogrammet i praktiken genomför forskarna nu en betydligt större studie. 5000 patienter med akuta bröstsmärtor följs upp.
Forskargruppen PreHospen, Högskolan i Borås
2008 - 2012
Kontakt
Gästprofessor
Martin Gellerstedt
E-post:
martin.gellerstedt@hv.seTelefon:
0520223000Rumsnummer: I334