Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Det nu pågående projektet avser en fördjupad undersökning kring de bilder som ges av barns och ungdomars psykiska ohälsa. Sådan nyhetsrapportering har förekommit ett flertal gånger såväl 1980-2006 som senare och har då ofta relaterats till resultat kring olika undersökningar.

En utgångspunkt är att nyhetsrapporteringen kan påverka såväl individ som samhälle, en annan att journalistiken skapas i ett samspel mellan journalisterna och deras källor.

Forskningsprojektet avser undersöka och analysera de bilder som ges i samband med att olika rapporter om ungas psykiska ohälsa offentliggörs. De medier som undersöks är Rapport i Sveriges Television, Dagens Nyheter, Aftonbladet och lokaltidningen TTELA.

Undersökningen avser ge bilder av svensk nyhetsrapportering om ungas psykiska hälsa under tre decennier samt de mekanismer som kan påverka de bilder som ges. Avsikten är att senare fortsätta med en undersökning om den möjliga påverkan dessa bilder haft och har på individ och samhälle.

Forskningsområde

  • Vård och hälsovetenskap

Forskningsmiljö / Institution

  • Lärande och vårdande för hållbar hälsa, LOV
  • Institutionen för hälsovetenskap

Övriga projektmedverkande

Ann-Sofie Magnusson

Projekttid

2011 - 2012

Senast uppdaterad