Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Uppdragsutbildning är en möjlighet för högskolor och universitet att kompetensutveckla personal i företag och organisationer. I projektet LUPP har kunskap kring uppdragsutbildning utvecklats för att synliggöra lärosätens organisering och processer, behovsinventering och kunddialog samt samverkansskicklighet. Här hittar du exempel på modeller, verktyg och tips om uppdragsutbildningsverksamhet.
Tillgänglighetsanspassad rapport finner du här.
LUPP-projektet är ett samverkansprojekt mellan sex lärosäten i Sverige som koordineras av Högskolan Väst i samverkan med Högskolan i Gävle, KTH, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. LUPP är ett av två samverkansprojekt kring kompetensförsörjning och livslångt lärande inom Vinnovas program K-3-projekten, som koordineras av Högskolan Väst. Det andra projektet är Nya Vägar.
LUPP syftar till att ge en ökad kunskap och bidra till ökad samverkan om kompetens-utvecklingsprocesser för livslångt lärande genom uppdragsutbildning. Målet är att genom modeller, metoder och handledningsmaterial utveckla lärosätenas och det omgivande samhällets förmåga att göra kvalificerade analyser av nuvarande och framtida kompetensutvecklingsbehov som leder till ökad uppdragsutbildning.
Resultatet av projektet är rapporten som kan fungera som ett handledningsmaterial och den här webbplatsen som beskriver generella processer för kvalitetssäkrad kompetensutveckling genom uppdragsutbildning med modeller, metoder och verktyg. Vid avslutningskonferensen 18 mars 2021, i regi av Unilink.se, informerar och diskuteras projektets resultat för deltagare från Sveriges lärosäten och till andra intresserade som deltar.
Projektets utvecklingsområden för att planera och genomföra uppdragsutbildning:
Utvecklingsområden för uppdragsutbildningsverksamhet
Livslångt lärande och kompetensutveckling av personal är en förutsättning för utveckling av företag och organisationer i ett alltmer konkurrensutsatt och globaliserat arbetsliv. Med uppdragsutbildning som medel och form har akademin en möjlighet att samverka utifrån arbetslivets kompetensutvecklingsbehov genom olika utbildningsinsatser och flexibla former. Det gäller både poänggivande utbildningar och icke-poänggivande insatser i form av seminarier, föreläsningar, introduktionsdagar mm. Uppdragsutbildningen ska inte belasta högskolans grundutbildning och forskning, utan vara självbärande med så kallad full kostnadstäckning. Det är alltså en arbetsgivare eller organisation som beställer en utbildning, utser kursdeltagare och betalar för hela utbildningsinsatsen.
Uppdragsutbildningen är ett viktigt medel för att utveckla samverkan med det omgivande samhället. Utbildningssamverkan genom uppdragsutbildning skapar möjligheter till att fördjupa lärosätets roll som ett nav och en arena med kompetensresurser för samhälls- och näringslivsutveckling. Genom att utveckla akademins strategiska förmåga samt finna modeller och former för ett strukturerat utbyte med företag och organisationer, får lärosätet tillgång till viktiga kunskapsresurser i arbetslivet. Det stärker såväl utbildning som forskning på alla nivåer. Detta förutsätter dock att högskolan bygger relationer med externa parter
i en långsiktig process av kunskapsdelning och sam-
produktion. Det handlar om ett ömsesidigt arrangemang; att pröva och praktisera den akademiska kunskapsmassan i integration med ett pågående arbetsliv.
Trots att efterfrågan på kompetensutveckling ökar bland företag och organisationer och att alltfler hittar högskolan som en möjlig samverkanspartner, visar allt fler studier att det finns ganska få, kvalitativt genomtänkta utbildningskoncept för produktiva samarbeten på lika villkor mellan akademi och arbetsliv.
Uppdragsutbildning är kurser och program från universitet och högskolor, som mot ersättning ges till yrkesverksamma inom företag, myndigheter och andra organisationer.
Kundanpassad efterfrågestyrd uppdragsutbildning är skräddarsydd utbildning utifrån uppdragsgivarens behov.
Utbudstyrd och öppen uppdragsutbildning som uppdragsgivare kan köpa antingen hela genomförande eller platser på färdigdesignade och anpassade kurser.
Kompetensutveckling innebär utveckling av den professionella kompetensen hos medarbetare inom näringsliv eller offentlig sektor.
Livslångt lärande är en enskild individs möjlighet, och ansvar, att utvecklas och lära sig nya saker under hela livet. Begreppet är dessutom en arbetsmarknadspolitisk term som används för att beskriva hur skola och högskola samverkar med det omgivande samhället när det gäller kompetensförsörjning.
Samverkan har som mål att skapa ett ömsesidigt utbyte som förväntas gagna de inblandade. Lärosätenas samverkan är en metod för att uppnå något och inte ett resultat i sig. Det innebär att samverkansaktiviteter organiseras och genomförs på många sätt beroende på vad som ska uppnås.
Uppdragsutbildning avser både poänggivande utbildning och icke-poänggivande insatser som beställs av juridisk person, dvs. offentliga uppdragsgivare eller privata företag, för kompetensutveckling av anställda. Förordning (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor definierar uppdragsutbildning på följande sätt:
Det är alltså finansieringsformen och det sätt som deltagarna utses som skiljer uppdragsutbildning från anslagsfinansierad utbildning. Det innebär att kursdeltagare på uppdragsutbildning inte klassas som studenter och att det är uppdragsgivaren som utser kursdeltagare, även om deltagarna saknar behörighet.
Uppdragsutbildning skiljer sig därmed från lärosätets ordinarie utbud och anslagsfinansierade utbildningar vilket även får konsekvenser gällande interna processer, system och hantering av uppdragsutbildning. Till exempel är det ofta svårt att föra statistik över icke-poänggivande uppdrag vid ett lärosäte då dessa inte registreras i LADOK. De flesta lärosäten har egna riktlinjer, strategier eller policys som beskriver vad som gäller för uppdragsutbildningsverksamhet.
Högskolan Väst (projektkoordinator): Monika Hattinger, projektledare, universitetslektor i informatik med inriktning mot arbetsintegrerat lärande
Kontaktuppgifter: monika.hattinger@hv.se, tel: 0520-22 35 60, 0733-97 50 60
Högskolan Väst: Urban Carlén, universitetslektor i pedagogik
Kontaktuppgifter: urban.carlen@hv.se, tel: 0520-22 37 21
Högskolan i Gävle: Anna Jansson Åkerson, samverkansansvarig, Akademin för hälsa och arbetsliv Kontaktuppgifter: anna.jansson@hig.se, tel: 026-64 87 90
KTH: Anders Johansson, särskild utredare livslångt lärande
Kontaktuppgifter: ajson@kth.se, tel: 08-790 70 95
Linköpings universitet: Erica Byström, universitetslektor i pedagogik
Kontaktuppgifter: erica.bystrom@liu.se, tel: 013-28 57 37
Linnéuniversitetet: Jan Novak, samverkanskoordinator externa relationer
Kontaktuppgifter: jan.novak@lnu.se, tel: 0470-70 80 16
Mittuniversitetet: Åsa Bång, uppdragsutbildningskoordinator (RUN)
Kontaktuppgift: asa.bang@miun.se, tel: 010-142 82 07
Högskolan Väst: Jan Theliander, Prorektor, jan.theliander@hv.se (ordförande)
Högskolan i Gävle: Tommy Löfgren, Kommunikationschef, tommy.lofgren@hig.se
KTH: Leif Kari, Vice rektor Utbildning, leifkari@kth.se
Linköpings universitet: Sabrina Thelander, Chef LiU Uppdragsutbildning, sabrina.thelander@liu.se
Linnéuniversitetet: Ann-Charlotte Larsson, Vice rektor Internationalisering och Innovation, ann-charlotte.larsson@lnu.se
Mittuniversitetet: Ulrika Auno, Verksamhetsledare RUN, ulrika.auno@miun.se
Exempelmall underlag till fullkostnadskalkyl
Exempel på offert
Exempel på kursbeskrivning
Exempel på avtalsmall om anpassad uppdragsutbildning
Exempel på självskattningsfrågor
Exempel på frågeställningar vid kompetenskartläggning av utbildningsinsats
Handledning till Canvasinspirerad kunddialogmall
Exempel på one-pager för Agila metoder
Exempel på one-pager för CAD
Exempel på utvärderingsfrågor
Exempel på uppföljning av utbildninginsats (fokusgrupp)