Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
När man publicerar material på webben ska den vara tillgänglighetsanpassad, vilket i praktiken betyder att innehållet ska fungera för alla. Man ska tänka att när man designar sin kursyta i Canvas så ska man skapa de bästa förutsättningarna för så många som möjligt - inkluderande design. Som stöd i ditt arbete att skapa inkluderande design i Canvas följer information om vad du ska tänka på och hur du gör det.
Underlätta för användaren att hitta i din Canvaskurs genom att:
En film om hur du tillgänglighetsanpassar Canvas och skapar inkluderande design.
Läs mer om riktlinjer för navigering och struktur
Precis som i dokument ska även formatmallar användas när du skapar sidor i Canvas. Använd de färdiga rubrikerna (Rubrik 2, 3, 4)
Bädda in länkarna istället för att skriva ut dem i fulltext. Detta underlättar för exempelvis en skärmuppläsare men ser även estetiskt mer tilltalande ut.
Läs mer om riktlinjer för tydliga länkar
Låga kontraster mellan text- och bakgrundsfärg försvårar läsningen. Se därför till att ha höga kontraster och det finns verktyg som hjälper dig att kontrollera kontrast.
Läs mer om riktlinjer för användning av kontraster
En bild som är informationsbärande ska beskrivas med hjälp av en alt-text. Denna alt-text läses upp med hjälp av en skärmuppläsare för en person som inte har förutsättningar att kunna se bilden. Om bilden endast är dekorativ ska detta också anges.
Det finns en funktion i textredigeringsverktyget som hjälper till att kontrollera tillgänglighet.
Förmedla i första hand information i html, dvs. på exempelvis sidor i Canvas. Om du väljer att ladda upp filer i moduler så ska dessa vara tillgänglighetsanpassade och döpta med titel efter innehållet. Du kan alltid redigera filnamnet i modulen genom att klicka på de tre prickarna längst till höger.
Bädda in filmer på en sida och ange en rubrik med filmtitel samt skriv en kort sammanfattande mening om filmens innehåll. Det inspelade videomaterialet ska vara både textat och syntolkat (verbalisering).
Fler och fler studenter använder sin Canvasapp i större utsträckning. Tänk på att anpassa utformningen av innehållet i kursen till liten skärm.
Läs mer om riktlinjer för anpassning till liten skärm