Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Har du frågor om hur du gör inspelningar, kontakta IKT-pedagogerna på ims@hv.se. Du kan även träffa oss på vår drop in eller boka handledning.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att komma direkt till avsnittet.

Hur förbereder jag för inspelning?

För att inspelningen ska gå smidigt är det viktigt att förbereda sig.

Skapa en presentation

Det bästa är att skapa en ny presentation som från början är förberedd för att använda för inspelning. Du kan då göra plats i presentationen för din kamerabild och anpassa innehållet så att det passar ihop med ditt manus.

Spara en kopia att använda för inspelning

Oavsett om du återanvänder en presentation eller gör en ny, är det bra att göra en kopia av din presentation och göra din inspelning i kopian. Då har du möjlighet att använda din ursprunliga presentation som en vanlig powerpoint utan att riskera att dina webkamerainspelningar startar.

Skriv stödanteckningar

Dina anteckningar kan visas som en telepromter och är ett bra stöd för minnet under inspelningen.

Skaffa rätt utrustning

Ett headset ger det bästa ljudet vid inspelning och inga störande ljud från omgivningen kommer med i filmen. Gör alltid en provinspelning för att själv höra hur ljudet blir i filmen. En extern webkamera gör det enklare att få en bra vinkel på kamerabilden.

HUr startar jag en inspelning?

Inspelningsfunktionen hittar du uppe till höger. 

Record i Powerpoint

Nu öppnar sig inspelningsfönstret. Börja med att gå igenom inställningarna enligt filmen nedan. Gör en testinspelning och när allt fungerar som du tänkt dig är du redo att spela in.

Att tänka på

Inget ljud spelas in när du byter slide, så gör en paus när växlingen sker. Detta förenklar om du behöver göra om inspelningen för en enskild slide, då det inte blir några hack i ljudet.

 

Hur gör jag om inspelningen för en Slide?

När du har gjort en inspelning finns möjligheten att ta om inspelning på en enskild slide eller för hela bildspelet. Klicka på den runda pilen bredvid inspelningsknappen.

Re-take i Powerpoint

Hur EFTERBEARBETAR jag min inspelning?

Efter att inspelningen är gjord kan du ändra var din kamerabild är placerad på sliden. Du kan även ändra dess storlek och klippa bort början och slut. Börja med att gå ur inspelningsfönstret med Edit, du kommer då tillbaka till den vanliga redigeringsvyn. Nu kan du efterredigera din inspelning.  

Edit tillbaka till redigering

Hur gör jag en skärminspelning?

Inspelning av skärm görs inte på samma ställe som inspelning med webkamera. Öppna istället fliken Record och välj Screen Recording.

Record i meny och Screen Recording funktion

Markera vilken yta som ska spelas in, det kan vara en del av din skärm eller hela skärmen. Starta sedan inspelningen. När du är klar, för muspekaren överst i fönstret så visas menyn med stoppfunktionen. När inspelningen är klar kan du flytta runt och ändra storlek på den på samma sätt som med kamerabilden. 

Hur gör jag en animerad namnskylt?

En animerad namnskylt är ett trevligt sätt att presentera deltagare i en film.

Hur exporterar jag filmen?

När filmen är klar är sista steget att exportera ut en filmfil som du till exempel kan ladda upp på HV Play. På HV Play finns möjlighet att texta din film.

Klicka på Export. Välj sedan Customize Export. Ändra upplösningen till 720p. Detta räcker oftast för denna typ av film. Exporten går dessutom snabbare och filmen blir lättare att hantera. Starta exporten med Create Video. Det kan ta en stund innan filmen är klar.

Export

Några hållbara tips

Några tips för hur du enklare kan återanvända dina filmer.

Korta filmer

Om du har en lång presentation dela gärna upp den i flera kortare presentationer och istället för en lång film göra ett antal kortare filmer. Att arbeta med kortare filmer har många fördelar till exempel behöver inte allt göras om ifall en del bli inaktuell och du kanske kan använda en av dina kortare filmen i en annan kurs.

Återanvända

Om innehållet i en slide inte är aktuellt när du ska använda din film för andra gången är det enkelt att göra om inspelningen för den sliden och sedan exportera ut en ny film. För att skillnaden mellan den gamla och nya inspelningen inte ska märkas så mycket kan det vara en god idé att välja bort kamerabilden på den ominspelade sliden.

Fristående i tid och rum

Låt filmerna vara så fristående som möjligt genom att t.ex. inte skriva datum, läsperiod och kurskod på slides. Då kan du använda dem under en längre tidsperiod utan att de känns inaktuella.

Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen