Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Det finns många olika sätt att spela in video för att skapa digitalt kursmaterial. IKT-pedagogerna och medieteknikerna kan ge dig stöd med detta.

Innehåll på sidan

Planera din inspelning

Det finns en rad verktyg för att skapa olika former av digitalt kursmaterial och vad som fungerar bäst kan bara du själv avgöra som känner din kurs och ämne bäst. Oavsett vad du väljer för metod finns det några få saker att förhålla sig till. 

Tydlighet och kortfattat

Det är viktigt att försöka vara kort och koncis oavsett form. Tänk gärna modulärt/rubriksmässigt så dina produktioner blir korta och tydliga. Det är alltid bättre att dela upp materialet i flera delar än att försöka efterlikna klassrumssituationen med 45 min föreläsning. Vissa produktionssätt som t ex soffsamtal mellan flera deltagare fungerar ofta i lite längre format medans inspelade genomgångar med hjälp av powerpoint snabbt tappar i intresse om de är för långa.

Prioritera alltid ljudet

Oavsett vad du skall för för produktion så se till att prioritera ljudet. Det spelar ingen roll hur intressant material du har i form av video, ppt-bilder eller annat visuellt så kommer det att falla platt om det inte går att höra vad som sägs. Använd alltid headset eller annan extern mikrofon vid dina olika inspelningar.

Använda mediets möjligheter

Försök utnyttja vald medieforms potential. Har du mycket visuellt material som skall visas fungerar ofta en video bra. Detsamma gäller laborationer, tester och processer. Är det däremot rena teorigenomgångar kanske det fungerar lika bra med en ljudinspelning eller röst till en powerpoint. Försök att undvika att ha med för mycket textinformation i din produktion då det snabbt blir svårt att läsa och ta till sig. 

Öva och åter öva

Tänk på att öva dig innan du drar igång din inspelning, det är en ovan situation och flera saker att hålla koll på. Tänk också på att det inte gör något om det blir fel vid första försöket, Pausa arbetet och försök på nytt för det blir garanterat bättre vid andra gången. Eftersträva en tillräcklig bra kvalitet för syftet med filmen och lägg inte orimligt mycket tid på detaljer eller eftersträva fullständig perfektion. Har du följt rådet ovan om att försöka dela in ditt arbete i mindre delar så blir det också enklare att göra om.

Spela in med stöd av medietekniker

Om du vill spela in videomaterial och få ett professionellt resultat är det bästa sättet att göra det i vår stora studio. Här får du hjälp av våra medietekniker med all teknik och inspelning och du kan koncentrera dig på vad som skall sägas. Läs mer om hur medieteknikerna kan hjälpa dig.

Spela in själv i studio

I campus finns två studior där du spelar in på egen hand.

Inspelningsstudion - H109

I studion kan du spela in dig själv, din skärm och med dokumentkamera. Läs mer om hur du använder studion.

Inspelningsstudio H109

Lightboardstudion - H106

I studion skriver du på en whiteboard av glas som filmas framifrån. Läs mer om hur du använder studion.

Lärare i lightboardstudion

Skärminspelning 

Ett populärt sätt att skapa kursmaterial är att spela in sin skärm tillsammans med sin röst. Skärminspelning är ett enkelt sätt att göra en video av din powerpoint genom att lägga till en röst till ditt bildspel. Det kan även användas för att ge instruktioner i programvaror eller prata om text som visas på skärmen. Det finns flera olika sätt att göra en skärminspelning:

Inspelning med Kaltura Capture - en del av HV Play

Fördelen med att använda Kaltura Capture är att videon laddas direkt upp till HV Play för att sedan kunna publiceras på Canvas eller delas med en länk. Läs mer om Kaltura Capture.

Inspelning i Powerpoint

Du kan använda Powerpoints funktioner för att göra en video av din presentation. Läs mer om inspelning i Powerpoint.

Inspelning med Zoom

Genom att starta ett möte utan andra deltagare kan du använda Zoom för skärminspelning.  Läs mer om inspelning i Zoom.

Ljudinspelning

Skapa ljudfiler är idag relativt enkelt då du faktiskt kan göra det med din mobiltelefon eller din dator och headset. Vill man ta det några steg längre kanske det är en podd tillsammans med några kollegor som är det bästa alternativet för din kurs. Våra medietekniker kan alltid hjälpa till om du behöver assistans för inspelning av poddar eller andra ljudproduktioner. Kontakta medieteknikerna för mer information.

Publicera din video eller ljudinspelning

När din video eller ljudinspelning är klar behöver den laddas på en streamingtjänst. Högskolan Väst använder HV Play. Efter uppladdning kan videon publiceras på Canvas eller delas vidare på annat sätt. Läs mer om hur du använder HV Play

Senast uppdaterad