Kursen ges löpande under hela året, förutom juli månad.
I kursen Högskolepedagogisk skicklighet kan validering ske i kursform vilket innebär att lärare med lärarexamen eller motsvarande på Högskolan Väst kan välja att validera sina högskolepedagogiska baskunskaper. Samtidigt riktas kursen endast till lärare på Högskolan Väst som ännu inte slutfört sin högskolepedagogiska utbildning om 15 hp.
Högskolepedagogik är det ämne som undervisande personal vid svenska högskolor och universitet studerar för att bättre agera som lärare och pedagogiska utvecklare av utbildningen i vilken de arbetar. Inom Högskolepedagogik ingår ett flertal innehållsliga teman som sätter fokus på vuxnas lärande som organiseras inom akademin. Lärarens högskolepedagogiska skicklighet bör alltid vara aktuell. Samtidigt kan vissa anställda lärare på Högskolan Väst, som redan tillägnat sig pedagogiska kunskaper genom sin lärarexamen eller motsvarande, ha tillägnat sig kunnanden som bör värdesättas. Med kursen kan de välja att validera sina högskolepedagogiska kunskaper genom ett antal kursuppgifter, nämligen en:
- framskrivning av den egna pedagogiska grundsynen,
- digital videoinspelning av den egna lärarrollen, samt
- problembaserade lösningsförslag på några vanligt förekommande scenarior för en lärare i akademin...
... genom en kritisk värdering av eget yrkeskunnande som underlag för valideringen.
Kurskod: HKV600
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: Kursen vänder sig endast till lärare vid Högskolan Väst som har examensbevis från lärarutbildning eller motsvarande, och som ännu inte slutfört sin Högskolepedagogiska utbildning om 15 hp. Kursen motsvarar HPE101
Studieform/Studietakt: nätbaserande/självstudier i lärplattformen Canvas
Ansökan sker löpande via anmälningsformulär.
Hur genomförs ansökan?
Du bör förankra din ansökan till kursen hos din avdelningschef. När så skett, söks kursen genom att du anmäler dig via formuläret på denna sida. Viktigt är att du bifogar ditt examensbevis på lärarutbildningen eller motsvarande som bevis på behörighet till kursen. Formuläret tas emot av antagningen som behandlar ditt ärende.
Hur sker antagningen?
När du skickat in ditt underlag behandlas din ansökan omgående av Studentservice. När behörigheten garanterats och incitament för att genomföra kursen finns, antas du och registreringen sker av dig. Du ges därefter tillgång till kursens Canvas-sida.
Vad behöver du veta om kursen?
Kursen har ingen undervisning, utan består av självstudier. Ingen lärare finns att tillgå, utan du genomför tre stycken kursuppgifter på egen hand. Kursuppgifterna innebär både individuell skriftliga uppgifter och video- eller skärminspelad undervisning. På så vis skapar du ett relevant underlag för examinatorn att bedöma om validering kan ske.
Kursuppgifterna är användbara och kan återanvändas i din pedagogiska portfölj för framtida pedagogiska meritering och ansökningar.
Kursen har ingen litteratur. Endast förslag på litteratur finns angiven som ett gott stöd för din framskrivning och genomförande. Det förutsätts att du med dina tidigare pedagogiska kunskaper kan genomföra uppgifterna med stöd av egenvald litteratur för att förstå din undervisning på vetenskaplig grund.
Kursen har en löpande antagning. Du registreras enbart vid ett tillfälle på kursen. Du har ett slutvecka då samtliga kursuppgifter ska vara klara. Om du vill ha mycket tid för att slutföra kursen startar du lämpligast kursen i början av terminen, då slutdatum är satta till v3 och v.24 varje år.
Om underlaget inkommer efter det utsatta datumet sker ingen bedömning/validering, utan kursdeltagaren hänvisas istället till det behörighetsgivande kursutbudet i högskolepedagogik. Kursen läses på en termin och ingen omregistrering eller omexamination kommer att ske.
Vad innebär ett tillgodoräknande?
Om du uppnått lärandemålen med dina kursuppgifter ges du betyget godkänd, och 5 hp tilldelas dig i Ladok.
Vad händer vid ett avslag om tillgodoräknande?
Om du inte uppnått lärandemålen med dina kursuppgifter ges betyget underkänd. Du hänvisas istället till det behörighetsgivande kursutbudet i högskolepedagogik på Högskolan Väst.
Om du väljer att genomföra baskursen HPE101 vid PIL-enheten på Göteborgs Universitet, placeras du på en intresselista för kursen. Det är ofta hög efterfrågan på denna kurs, vilket gör att du inte kan förvänta dig direkt tillträde till den aktuella kursen i Högskolepedagogik.
Kursansvarig: Urban Carlén
Examinator: utses