Forskarhandledningskurs: Att handleda doktorander 5 hp
Prel. schema vt-23!!! Observera behörighetskraven nedan!
To 2 februari kl.13-16
Fr 3 februari kl.09-12
To 16 feb. kl.13-16
Fr 17 feb. kl.09-12
To 9 mars kl.13-16
Fr 10 mars kl.09-12
To 13 april kl.13-16 Examination 1: Ministudie
Fr 14 april kl.09-12
To 4 maj kl.13-16
Fr 5 maj kl.09-12
To 1 juni kl.13-16 Examination 2: Handledarstrategi
Fr 2 juni kl.09-12
Fr 2 juni kl.13-16 Omexamination: Ministudie
Innehåll:
Forskarhandledning ställer krav på handledarens vetenskapliga och pedagogiska skicklighet med ansvar för planering, dokumentation och uppföljning av doktorandarbetet. Kursen Att handleda doktorander syftar till fördjupad förståelse för forskarutbildningens förutsättningar och villkor samt forskningsprocessens faser i relation till handledning. Forskarhandledningskursen utgår från ett historiskt, politiskt, kulturellt och diskursivt sammanhang. I kursen ingår centrala teman inom forskarhandledning såsom forskarutbildningens mål, innehåll och form, men också lokala, nationella och internationella regelverk samt individuell studieplan för säkerställande av kvalitet vid handledning av doktorander. I samband med detta behandlas även forskningens juridiska och etiska villkor. Studiekulturer och olika dimensioner av maktrelationer i samband med handledning genomlyses med fokus på att hantera dilemman och konflikter mellan aktörer i forskarutbildningen.
I kursen är kritisk reflektion kring den egna handledarrollen med utgångspunkt i handledarstilar och handledningssituationer ett viktigt inslag, som också utgör en del av kursens slutliga individuella inlämningsuppgift. I kursen varvas föreläsningar med gruppdiskussioner, seminarier och övningar.
Behörighet: doktorsexamen samt avslutad behörighetsgivande Högskolepedagogisk utbildning om minst 10 veckor (15 hp).
Kursen är obligatorisk vid docentprövning. Du bör i god tid och noggrannt planera såväl din Högskolepedagogiska utbildning som forskarhandledningskurs för att bestämma tid för din docentur.
Kurskod: HDR600
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: disputerade lärare vid svenska lärosäten.
Studieform: Campuskurs! Hybridform är främst för externa deltagare
Kursrelaterade frågor skickas löpande till Urban Carlén
Anmälan: www.antagning.se (HDR600).
De flesta meriter som är på grund- och avancerad nivå och som finns i Ladok vid svenska lärosäten förs över till antagningssystemet. Detta gäller dock inte äldre meriter, så du som sökande måste vara noga med att kontrollera vad som finns på ditt konto på antagning.se och ladda upp intyg om det är något som saknas. Exempelvis intygskursen PIL101: baskurs i Högskolepedagogik vid GU. Meriter från forskarnivå förs inte över till antagningssystemet, därför måste du ladda upp din doktorsexamen.
Kursen har sen anmälan som sträcker sig fram till en vecka innan kursstart.
Om din anmälan blivit struken på grund av obehörighet så kan du komplettera med behörighetsgivande meriter som inte redan finns i antagningssystemet via antagning.se. När du laddar upp dessa meriter så måste du även ladda upp ett följebrev där du skriver att du vill göra en återanmälan till kursen (fungerar så länge kursen är öppen för sen anmälan). Mer information om detta finns här: www.antagning.se
Viktigt är att du förankrar ditt deltagande i Forskarhandledningskursen med din avdelningschef så att du kan delta aktivt i kursen!