Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vad lockade dig till rektorsuppdraget på Högskolan Väst?
– Högskolans målmedvetna inriktning mot Arbetsintegrerat ­lärande imponerade. Det tilltalade mig mycket att få vara med och utveckla det arbetet vidare. Jag måste också medge att ­högskolans moderna lokaler gjorde stort intryck vid mitt första besök.

Vad är Högskolan Väst för dig?
– Vi är en högskola som är bra på att nå ut till studenter med olika bakgrunder – även till dem som inte vuxit upp i familjer och miljöer där högskoleutbildning är en självklarhet.

– Att vi har en breddad rekrytering innebär också att vi välkomnar internationella studenter, att vi validerar kunskaper som yrkesverksamma har skaffat genom sitt arbete och att vi stöttar studieovana studenter på flera sätt.

– Ytterligare en styrka är vår omfattande samverkan med näringslivet och andra aktörer i samhället. Den möjliggör att högskolan kan bidra med högkvalitativ forskning och utbildning som stärker samhällsutvecklingen.  

Dina starkaste intryck hittills?
– Jag är riktigt stolt över hur vår profil Arbetsintegrerat lärande har utvecklats genom åren. Externa forskare har lärt oss se många fler dimensioner i det här arbetet.

– Mest berörd blev jag av en synskadad student som fick sina klasskompisar, lärare och många fler av oss att tänka tillgänglighet i vårt arbete. Detta är mångfald som gör skillnad. Att ha med sig studenternas olika perspektiv höjer kvaliteten både inom utbildning och forskning.

Vilka är högskolans största utmaningar framöver?
–  Absolut viktigast är att vi får ett stabilt och hållbart ­utbildningsuppdrag med forsknings- och utbildningsanslag som matchar det stora söktryck våra utbildningar har. Det är nödvändigt för att högskolan ska kunna nå ut till fler i Sverige och internationellt.

Vad står Högskolan Väst för om tio år?
– Om tio år har högskolan utvecklats till en sammanhållande nod i ett ekosystem för livslångt lärande där olika utbildnings­aktörer samverkar i större utsträckning. Detta gör det enklare att gå mellan jobb och utbildning.

– Högskolan Väst är då en självklar vän och partner för dem som vill utvecklas och leva ett hållbart liv.

Kort om Martin Hellström:
Ålder: 58
Bor: Skövde och Trollhättan
Bakgrund: Uppvuxen i Essen, Västtyskland. Disputerade i Litteraturvetenskap (medeltida litteratur) vid ­Ruhr-Universität Bochum 1990.
Lektor i tyska vid Umeå universitet 1991–1993, vid Mitthögskolan 1993–1994 och vid Göteborgs universitet 1995–2011.
Professor i litteratur­vetenskap 2011. Prorektor vid Borås högskola 2011–2016. Rektor vid Högskolan Väst sedan 2017.
Gör på fritiden: Läser skönlitteratur och spelar piano.
Dold talang: Bakar en svårslagen god tysk ostkaka.

Martin Hellström, tidigare rektor på Högskolan Väst

Senast uppdaterad