Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Centrumbildningen är en samarbets- och samverkansarena for högskolans forskning och utbildning med anknytning till hållbarhet.
Illustration: ”Designed by Wannapik”
Grundläggande hållbarhetsutbildning - Agenda 2030
Digital kurs för högskolans studenter, ges i samverkan med HoloHouse.
Om cirkulär ekonomi och klädbytardag 29 september
Centrum för hållbarhet arrangerar en eftermiddag om cirkulär ekonomi och klädbytardag.
Här kan du läsa nyhet från dagen.
Trollhättan Pride 20 augusti
Högskolan Väst, tillsammans med Studentkåren vid Högskolan Väst, deltog i Trollhättan Pride och Pride-paraden.
Se foto från dagen.
Internationella dagen mot homofobi och transfobi (IDAHOT) 17 maj
Hur är det att vara trans? Vilka utmaningar kan man stöta på och hur kan vi få stopp på diskrimineringen av transpersoner i Sverige och världen. Möt den amerikanske forskaren Tristan McKenzie, som själv identifierar sig som transperson.
Läs mer här.
Utgångspunkten är ett brett hållbarhetsbegrepp som omfattar såväl ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och det ömsesidiga beroendeförhållandet mellan de tre hållbarhetsdimensionerna. Arbetet tar en tydlig utgångspunkt i Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen.
Här har högskolan samlat kompetens för att främja samarbete inom högskolan och sektorn och samverkan med omgivande samhälle kring hållbarhetsfrågor. Centrumbildningen är också ett stöd for högskolans interna hållbarhetsarbete och de hållbarhetsmål som är beslutade (Policy för hållbar utveckling, Strategi för hållbar utveckling 2021-2023).
Support Group Network, SGN
Fair Trade City Trollhättan
Scholars at Risk, SAR
Trollhättans stad
Holohouse (fd. Miljöbron)
Gröna klustret, Nuntorp
Universidad Loyola, Spanien
Naturskyddsföreningen
I strävan att skapa ett hållbart och demokratiskt samhälle måste frågor om mångfald, miljö, jämlikhet, integration, inkludering, jämställdhet osv. hela tiden explicitgöras och diskuteras. Samhällsutvecklingen genererar komplexa samhällsutmaningar. Många av dagens samhällsutmaningar – från det lokala till det globala – handlar om hållbarhet och hållbar utveckling i vid mening.
Centrumbildningen vill bidra till att sätta fokus på dessa frågor i samverkan med det omgivande samhället. Syftet är att på en kunskapsbaserad grund främja intresse och engagemang hos studenter, medarbetare och aktörer utanför Högskolan Väst.
INTRESSE OCH ENGAGEMANG
Centrum för hållbarhet ska verka för ett utökat och långsiktigt engagemang för sociala såväl som ekonomiska och ekologiska hållbarhetsfrågor bland studenter, personal och samverkanspartners. I detta arbete ska Centrum för hållbarhet vara pådrivande för en levande debatt och diskussion inom området.
KUNSKAPSBILDNING & KUNSKAPSSPRIDNING
Centrum för hållbarhet ska främja kunskapsbildning och kunskapsspridning inom detta område, genom att stimulera och stödja utveckling av nya forskningsprojekt, samt samla och synliggöra forskningsresultat. På så sätt blir Centrum för hållbarhet en kunskapsresurs för forskare, lärare och studenter både inom och utanför Högskolan Väst.
MÖTESPLATS FÖR SAMHÄLLSINTEGRERAT LÄRANDE
Centrum för hållbarhet ska verka för att skapa och facilitera nya arenor, mötesplatser och nätverk för forskning, utbildning och samverkan inom området/områdena. Detta arbete ska ske med en vision om samhällsintegrerat lärande som utgångspunkt och syfta till att hitta nya, innovativa samverkansmöjligheter.
AKTIVA MEDBORGARE I DEMOKRATISKA OCH HÅLLBARA SAMHÄLLEN
Centrum för hållbarhet ska verka för att utbildningarna genomsyras av demokratiska förhållningssätt och för att alla studenter under utbildningstiden ges möjlighet att utveckla kunskaper om hållbar utveckling. Detta arbete syftar till att lyfta fram högskolans ansvar för att ge studenterna möjlighet till att utvecklas till och verka som reflekterande och engagerade samhällsmedborgare.
STÄRKA HÖGSKOLANS PROFIL
Centrum för hållbarhet ska verka för att Högskolan Väst nationellt och, i förlängningen, internationellt förstås som kreativ, kvalitetsdrivande och framstående inom hållbarhetsområdet. Centrum för hållbarhetsarbete ska vara pådrivande för att en fortsatt utveckling så att hållbarhetsfrågor är en central del av högskolans profil i relation till myndigheter och samverkanspartners. Detta gäller även i relation till studenter, personal och allmänhet.
Centrum för hållbarhet ska bidra till och aktivt arbeta för att stärka Högskolan Västs profil som ett samhällsengagerat lärosäte, där inkludering, kreativitet och nytänkande präglar såväl forskning och utbildning som relationerna till det omgivande samhället, och där demokrati-, inkluderings- och hållbarhetsfrågor är ständigt aktuella.
Under 2022 initieras arbetet i den nya centrumbildningen. Liksom tidigare planeras ett brett spektrum av verksamheter och aktiviteter, ofta i samverkan med andra aktörer.
Evenemang
Forskning, kartläggning och utredning
Internt arbete
Övrigt
Nedan kan du följa arbetet i centrum för hållbarhet genom att ta del av nedkortade mötesanteckningar.
29 april
20 maj
Kontakt - verksamhetsledare
Universitetslektor
Karl Dahlquist
E-post:
karl.dahlquist@hv.seTelefon:
0520223682Rumsnummer: I328
Styrgrupp
Universitetslektor
Anita Beckman
E-post:
anita.beckman@hv.seTelefon:
0520223868Rumsnummer: H408
Universitetslektor
Lisa Bomble
E-post:
lisa.bomble@hv.seTelefon:
0520223669Rumsnummer: I222
Universitetslektor
Carina Kullgren
E-post:
carina.kullgren@hv.seAvdelningschef
Annabella Loconsole
E-post:
annabella.loconsole@hv.seMobil:
+46701039816Rumsnummer: G339
Universitetsadjunkt
Vasileios Petrogiannis
E-post:
vasileios.petrogiannis@hv.seRumsnummer: I314