Utbildningar HT2022
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Forum för skola och välfärd, inriktning Välfärd. På uppdrag samordnar vi insatser för kompetensutveckling inom verksamhetsfältet för socialt arbete och socialpedagogik samt psykologi, pedagogik och sociologi.
Kontakta Maria Fischer Tel. 073-901 33 74, e-post.
Några av kortkurserna öppnas för anmälan under HT-2022 och startar VT- 2023. Kurserna kommer att ges helt eller delvis på distans. Klicka på respektive kortkurs för att få veta mer.
Våra kommande kortkurser
Forum för skola och välfärd har ett upparbetat team som samordnar kompetensutveckling tvärprofessionellt inom verksamhetsfältet Socialtjänst, skola och vård- och omsorg
Från och med år 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. Uppdragsutbildningen vänder sig till dig som är yrkesverksam inom skola, socialtjänst eller inom hälso-och sjukvård.
Målet med kursen är att ge kunskap och verktyg för att kunna arbeta med barnets rättigheter inom verksamheter där man möter barn och unga. Kursen består av nätbaserad undervisning.
Kursen ges online, Inga fysiska träffar
Välkommen!
Vi kan tillsammans med er organisera handledning, forskningscirklar, enstaka föreläsningar, seminarieserier mm.mm. Kom med egna idéer eller skräddarsy någon av kurserna nedan efter era behov
Utbildningen riktar sig till chefer och ledare på olika nivåer inom området vård- och omsorg / socialtjänst. Kursen utgår från deltagarnas egna chefserfarenheter i den egna verksamheten och innehåll kommer att anpassas till de verksamhetsområden som kursdeltagarna arbetar inom.
Syfte
Utbildningen syftar till att bredda och fördjupa verksamma chefers teoretiska och praktiska kunskaper om chef- och ledarskap inom äldreomsorg/funktionshinder/socialpsykiatri.
Ett övergripande mål är att verksamma chefer snabbt och enkelt ska kunna omsätta erfarenheterna av utbildningen till att utveckla det egna ledarskapet samt främja verksamhetsutveckling och mål inom den egna organisationen.
Behörighet
Då kursen ges på avancerad nivå förutsätts grundläggande kunskaper inom ämnet.
Ord från förra kursomgången:
"Har gett mig en skjuts i arbetet med förändring och mer insikt i mitt sätt att fungera och reflektion kring både mig och andra, medarbetare och kollegor."
"Bra koppling mellan arbetsliv och litteraturen."
"Konkreta exempel. Bra föreläsare med förankring i verkligheten."
Kursen förbereder för arbete med handläggning och utredning inom socialtjänstens verksamhetsfält främst biståndsbedömning SoL och LSS.
Kursen är nätbaserad men har tre campusförlagda undervisningstillfällen på Högskolan Väst, varav det ena är introduktionsdagen och de andra två är obligatoriska tillfällen.
Undervisningen består av föreläsningar och praktiska övningar i tillämpning av lagstiftning samt såväl muntlig som skriftlig kommunikation.
Du bör ha erfarenhet av socialt arbete samt kunskaper i socialrätt.
NIVÅ
Grundnivå
STUDIETAKT
Deltid
UNDERVISNINGSFORM
Distans
GENOMFÖRANDE
Kursen är nätbaserad och går på kvartsfart (25 %). 3 dagar med obligatorisk närvaro på Högskolan Väst i Trollhättan
Kursen är en påbyggnadsutbildning på avancerad nivå
MÅLGRUPP
Målgrupp för kursen är anställda handläggare som handlägger ärenden om LSS-insatser inom kommunerna.
GENOMFÖRANDE
Kursen är nätbaserad och går på kvartsfart (25 %). 3 dagar med obligatorisk närvaro på Högskolan Väst i Trollhättan
Kursen vänder sig till dig som är chef, arbetsledare, 1:e socialsekreterare, verksamhetsutvecklare, socialpedagog, verksamhetspedagog eller liknande inom socialtjänstens olika verksamhetsområden såsom; vård och omsorg, IFO, Socialpsykiatri, Funktionshinder.
Kursens syfte
Utbildningen syftar till att bredda och fördjupa kunskapen om hur systematisk uppföljning på olika nivåer kan planeras, genomföras, användas och komma till nytta på ett sätt som främjar verksamhetsutveckling och ökar förutsättningarna för en mer kunskapsbaserad socialtjänst (evidensbaserad). Deltagarna kommer att göra en egen systematisk uppföljning som de har nytta av och kopplar till sin ordinarie verksamhet. Utbildningen ska också stödja utvecklingen mot en lärande organisation.
Kursen kan ges på grund- eller avancerad nivå
Detta är en utbildning för dig som vill tillägna dig nya kunskaper och förmågor för att på ett bra sätt fungera som mentor på din arbetsplats för såväl nyanställd personal men också för mer erfarna medarbetare som av olika skäl övergår till andra typer av arbetsuppgifter och därmed kan behöva stöd i sin nya befattning. Du kan också komma att medverka i utformandet och genomförandet av introduktionsprogram för nyanställd personal.
Att vara mentor innebär att du som är en mer rutinerad yrkesperson antar rollen av att vara en förebild som erbjuder ditt kunnande och din tid för att stödja en medarbetare med mindre yrkeserfarenhet i dennes karriärutveckling. Du kommer som mentor att utvecklas i att föra en givande, utmanande och en utvecklande dialog med medarbetare för att således med en positiv inverkan bidra till medarbetares personliga utveckling. Detta arbete tar sin utgångspunkt i Statens institutionsstyrelses (SiS) etiska riktlinjer och värdegrund.
Medarbetare kan uppfatta och hantera olika situationer på arbetsplatsen på varierande sätt. Din roll som mentor blir särskilt betydelsefull då du kan bidra med nya perspektiv och ge stöd för att hjälpa medarbetaren att hantera uppkomna situationer på ett för dem nytt sätt.
Utbildning i tvärprofessionell samverkan - socialtjänst, skola och elevhälsa
Kursen behandlar tvärprofessionell samverkan inom socialtjänst, skola och elevhälsa med syfte att deltagande aktörer ska få kunskap om och förståelse för varandras förutsättningar, samsyn om centrala begrepp, mekanismer för framgångsrik samverkan samt praktiska verktyg för att kunna agera utifrån förvärvad kunskap. Särskilt beaktas att inta ett barnperspektiv på samverkan.
Kursen vänder sig till dig som vill ha en översiktlig kunskap om sociallagstiftningen och som vill kunna tillämpa lagarna inom det sociala verksamhetsområdet.
I kursen studeras Socialtjänstlagen (SoL), Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS), kapitel 51 i Socialförsäkringsbalken, Lagen om Vård av Missbrukare i vissa fall, (LVM), Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård (LPT) samt Socialsekretessen.
I kursen studeras också social utredning, teori och metod i handläggning och social dokumentation, rättstillämpning, rättssäkerhet och integritet, myndighetsutövning, kommunikation och myndighetsmakt. I kursen behandlas även etiska perspektiv och maktperspektiv i relation till utredning. Du lär dig reflektera kring handläggningens komplexa villkor och dilemma i relation till hjälpsökande och din egen yrkesroll.
Kursen är till största del nätbaserad och merparten av undervisningen sker via lär-plattformen Canvas med undantag av de dagar då det är undervisning på Högskolan Väst,
Upplevelser av kris och trauma kan uppenbara sig på olika sätt hos olika individer. Dessa påföljande reaktioner och beteenden kan ibland vara svåra att tolka för vuxna som finns i barnets närhet.
Det är viktigt att vuxenvärlden uppmärksammar barn och unga som har varit med om svåra händelser och erbjuder stöd och hjälp. Kursen inom detta område behandlar tre olika teman inom kris, beroende på var ni vill lägga ert fokus. Det första temat handlar om att uppmärksamma barn och unga som kan bära med sig svåra upplevelser. Det andra temat handlar om att prata med och stödja barnet eller den unge och dess föräldrar. Det tredje temat handlar om att i samverkan med andra professioner erbjuda stöd och hjälp till familjen
Den här kursen kan läggas upp fritt efter beställarens önskemål. Det kan exempelvis handla om ett innehåll där olika teman behandlas i en föreläsningsserie eller seminarieserie, vilket kan vara poänggrundande eller inte.
Välkommen att kontakta Maria Clevfors Fischer vid intresse och för mer information, se kontaktuppgifter nedan.
Målet med kursen är att ge kunskap och verktyg för att kunna arbeta med barnets rättigheter inom verksamheter där man möter barn och unga. Kursen består av nätbaserad undervisning kombinerat med fyra fysiska träffar med innovativa övningar och upplevelser i kreativa miljöer.
Exempel på temaområden:
Tema 1: Att möta ungdomar
Tema 2: Samhällsförändringar hur påverkar det mig och mitt jobb
Tema 3: Utmaningar i socialt utsatta områden
Tema 4: Demokratiskt förhållningssätt
Tema 5: Att möta olikheter
Tema 6: Att utveckla min yrkesroll
Tema 7: Samtal
Fristående kurser och program
Kontakt - Föreståndare
Universitetsadjunkt
Maria Fischer
E-post:
maria.fischer.1@hv.seTelefon:
0520223838Mobil:
+46739013374Rumsnummer: J533