ULF - Utbildning Lärande Forskning
Utbildning, Lärande, Forskning (ULF) är en nationell verksamhet på uppdrag av regeringen med fokus på praktiknära forskning i samverkan mellan lärosäten och skolhuvudmän. ULF permanentas 2025 efter att ha varit försöksverksamhet mellan år 2017-2024.
ULF-verksamheten ska utveckla och pröva hållbara och praktiknära samverkansmodeller mellan akademi och skola, förskola och fritidshem vad gäller forskning, skolverksamhet och lärarutbildning. Syftet med ULF är att utveckla och förbättra undervisning och lärande för både elever och lärare inom skola, förskola, fritidshem och lärarutbildning samt bidra till en stärkt vetenskaplig grund. Inom ULF formuleras och genomförs forsknings- och utvecklingsfrågor utifrån lärarprofessionens, lärarutbildningens och verksamhetens behov av kunskap och utveckling.
ULF-avtal
För perioden 2025-2035 har ett nationellt ULF-avtal undertecknats mellan Ifous som företräder samtliga huvudmannaorganisationer, och SUHF som har mandat från 27 lärosäten med lärarutbildning.
Lärosätena är indelade i fem noder där Högskolan Väst tillhör Väst-noden tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Jönköping och Karlstads universitet. Varje lärosäte tecknar lokala avtal med skolhuvudmän för samverkan om ULF-projekt.
Läs mer om den nationella satsningen på ULF-forskning på www.ulfavtal.se.
ULF vid Högskolan Väst
På Högskolan Väst bedrivs ULF-projekt av forskare på Institutionen för individ och samhälle, i nära kontakt med lärarutbildningen. På institutionen finns sedan 2019 en styrgrupp för ULF bestående av institutionens prefekt, biträdande prefekt, avdelningschef med ansvar för lärarutbildningen, controller, handläggare och projektledare.
Kontaktperson inom ULF vid Högskolan Väst
Marie Heléne Zimmerman Nilsson
