Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Studenters egna berättelser

 Läs om Linnéa och Lisas upplevelse under deras praktik i Namibia:

VFU i Namibia

I kursen vidgat perspektiv omvårdnad (VPO201) gjorde vi utlandspraktik under fyra
veckor i Namibia, som ligger i syd-västra Afrika. Vi bodde i huvudstaden Windhoek med 18 sjuksköterskestudenter från olika dela av Europa, vilket var väldigt hemtrevligt då alla studenter blev som en familj. Huset tillhörde en familj som har kontakt med universitetet och hade det man behöver som exempelvis ett gemensamt kök, uteplats och liten pool.

För att introducera er tänkte vi först berätta lite generellt om Namibia. Landet är
dubbelt så stort som Sverige men har bara ca 2,5 miljoner invånare. En anledning till
detta är att ca 2/3 av landet som består av öken och obeboelig mark. Namibia är ett av de rikare länderna i Afrika, dock är det en stor klyfta mellan rika och fattiga. Språket som talas är till största del engelska och Afrikans vilket liknar tyskan p.g.a. att landet varit en tysk koloni fram till början på 1900-talet. Att Namibia varit en tysk koloni märks också i samhället då många namibiska invånare inte är mörkhyade. Namibia har sommar under Sveriges vinter. Kostnader är oftast ca hälften av priser hemma i Sverige då vår valuta är dubbelt så stark.

Vi gjorde praktiken på ett statligt sjukhus, Katatura State Hospital vilket är ett sjukhus för dem som inte har så stora ekonomiska tillgångar. Vi upplevde det som en tillgång att få se hur sjukvård bedrivs i Namibia och fick verkligen ett vidgat perspektiv gällande bemötande, kommunikation, resurser och kulturskillnader. Detta kommer vi bära med oss i vår ryggsäck varje dag och är guld värt i vårt framtida yrke som sjuksköterskor.

Utöver praktiken fanns det även tid för annat. En gång i veckan åkte vi för att
volontärarbete i ett Soppkök, Home of Good Hope. Det är en organisation som drivs av
donationer och varje dag serverar ett varmt mål mat till ca 500 barn i Katatura, som är den fattigare delen av Windhoek. På helgerna var vi även iväg på safari och åkte på
utflykt till öknen. Om det finns en gnista i dig att vilja åka men kanske inte riktigt vågar så skulle vi säga:

ÅK även om det i början kan kännas läskigt! Utlandspraktik var otroligt lärorikt och
något att verkligen ha med sig i framtiden. Genom att våga ta steget utanför sin
comfortzone får man ut mer av livet!

Vi önskar er lycka till!
Kramar Linnéa och Lisa, Sjuksköterskestudenter T5 2016

Senast uppdaterad