Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Högskolans konsumtion och resurshantering bidrar till goda arbetsvillkor, minskad klimatpåverkan i linje med uppsatta mål i högskolans klimatstrategi, cirkulär resursanvändning, samt tar hänsyn till biologisk mångfald och god luft – och vattenkvalitet.
Högskolans konsumtion och resurshantering inbegriper såväl upphandling som hur upphandlade resurser hanteras under sin livstid. Konsumtion av varor och tjänster är det område som enligt tidigare klimatkartläggningar från högskolor (t.ex. NTNU i Norge och Stockholms universitet) ger upphov till enskilt mest klimatutsläpp från högskolans verksamhet *. Förutom den konsumtion som rör resor och energianvändning, som täcks av andra mål, kan det till exempel handla om inköp av förbrukningsprodukter, teknikprodukter, möbler, mat och fika, kemikalier, konsulttjänster och labbutrustning.
Offentlig upphandling motsvarade 2019 en sjättedel av Sveriges BNP, varför upphandling är ett viktigt verktyg för Högskolan Väst att uppnå hållbar konsumtion. Det innebär att högskolan i sina upphandlingar behöver ställa uppföljningsbara hållbarhetskrav vad gäller varans eller tjänstens kvalitet. Hållbarhetskrav finns i många statliga ramavtal, men ofta finns möjlighet för högskolan att ställa ytterligare krav samt att arbeta med att sådana även ställs vid enskilda avrop (t.ex. vid beställning av resa där ett ramavtal finns). Högskolan har även flera egna ramavtal (t.ex. städning, catering) där högskolan kan ställa egna hållbarhetskrav. Här ska krav ställas för hela livscykeln, där påverkan på miljön och människors sociala villkor under såväl produktion, användning, livslängd och återvinningsbarhet vägs in.
Hållbar konsumtion och resursutnyttjande av inköpta varor och tjänster handlar till exempel om att utnyttja befintliga resurser istället för att köpa nytt, att använda produkter med lång livslängd och att ta hand om det som köpts in så att det håller så länge som möjligt.
* Svalna (2020) Förstudie: Stockholms universitets klimatavtryck från inköp av varor och tjänster. Metodutveckling och preliminära resultat. Svalna konsultrapport 2020:1.
Kontakt
Hållbarhetsstrateg
Beatrice Löfström
E-post:
beatrice.lofstrom.2@hv.seTelefon:
0520223091Mobil:
+46739013325Rumsnummer: E418b
Kvalificerad utredare
Hanna Stafhammar Kjellgren
E-post:
hanna.stafhammar-kjellgren@hv.seTelefon:
0520223684Rumsnummer: E429