Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Högskolan Väst deltog i den enkätstudie om sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet inom akademin som genomfördes under våren 2021, på initiativ av KI, KTH och MAU och Nationella sekretariatet för genusforskning.
Totalt svarade cirka 39 000 anställda, doktorander och studenter vid 38 svenska lärosäten på enkäten. Studien är helt unik i sitt slag, någon motsvarande nationell studie har aldrig tidigare genomförts i Sverige.
Den plattform för forskning och samverkan som skapats syftar till att få forskningsbaserad kunskap om förekomst och konsekvenser av sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin. Kunskapen ska sedan användas till att utveckla trygga och jämställda studie- och arbetsmiljöer.
Resultatet visar att Högskolan Väst, i likhet med högskolesektorn i helhet, uppvisar brister ifråga om psykosocial studie- och arbetsmiljö, vilket i praktiken handlar om problem med mobbing, kränkande särbehandling, trakasserier och hot om våld, samt därtill hörande hälsoproblem.
Av de totalt cirka 100 frågor som ingick i studien har lärosätena fått tillgång till sina lokala svar på 45 frågor. För Högskolans Västs del kan resultatet kortfattat sammanfattas följande:
För den som vill veta mer finns en rapport som presenterar resultatet lite mer detaljerat:
Under våren 2022 kommer Forsknings- och samverkansprogrammet att leverera en rapport om den samlade sektorn.
Högskolan Väst - Rutiner vid diskriminering och kränkande särbehandling (hv.se)
Kontakt
Universitetslektor
Carina Kullgren
E-post:
carina.kullgren@hv.seMobil:
+46701039815