Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Hej Sara! Var bor du idag?
I Vänersborg.

Vilken utbildning har du läst?
Jag läste ”Pedagogik med inriktning mot hälsopromotion” (120p). 

Vilket år började du?
Hösten 1998.

Vad var det som gjorde att du valde just den utbildningen?
När jag började läsa på så var utbildningen på tre år. Första året var inriktat på friskvård, andra året på folkhälsa och sista året var valbara kursen samt uppsatsskrivande. Just uppdelningen att jag fick med mig både friskvård på individnivå samt folkhälsa på samhälls- och organisationsnivå var det som gjorde att jag sökte just den utbildningen.

Var och vad du jobbar med idag? 
Sedan 18 år tillbaka arbetar jag som Drogförebyggande samordnare i Vänersborgs kommun. Det innebär att jag arbetar förebyggande mot ANDTS (Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel). Målgruppen för det drogförebyggande arbetet är barn, ungdomar och unga vuxna upp till 25 år. Men en viktig målgrupp i arbetet är även alla vårdnadshavare. Min huvuduppgift är att utveckla och samordna det drogförebyggande arbetet i kommunen, verka för kunskapsspridning och följa upp arbete och forskning inom området. Jag förväntas också att motivera, entusiasmera och inspirera till förebyggande arbete i kommunens olika förvaltningar och verksamheter. Samarbete sker med olika myndigheter, organisationer och kommuner både på lokal, regional och nationell nivå.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är mycket som är bra med mitt jobb så det är svårt att välja vad som är bäst. Jag har fantastiska samarbetspartners inom kommunen men även utanför som hjälper till och utvecklar det drogförebyggande arbetet och det är väldigt roligt att samarbeta med andra människor.

Jag har också ett stort handlingsutrymme dvs jag har möjlighet att påverka vilka satsningar som genomförs inom det drogförebyggande arbetet och det är otroligt utvecklande och kul. Men det bäst är ändå den positiva responsen som jag får när jag möter föräldrar som tackar mig för allt arbete jag gör för att deras barn ska må så bra som möjligt.

Vilket var ditt första jobb?
Efter utbildningen på högskolan arbetade jag på Hyresgästföreningen i Vänersborg inom Idun-projektet, ett samverkansprojekt mellan Vänersborgs kommun och Hyresgästföreningen. Uppdraget var att arbeta förebyggande med att förbättra miljön för de boende på Kastanjevägen samt vara ledare på verksamheten Hjälpande händer som fanns i en lägenhet i området.

Vad var det viktigaste/bästa du fick med dig från din utbildning?
Förutom att vi var en bra klass med varierade erfarenheter från arbetsmarknaden så minns jag främst alla diskussioner som vi hade i samband med olika litteraturseminarier. Jag fick med mig många olika perspektiv på saker och ting.

Jag minns också våra fyra praktikperioder då vi var ute i olika verksamheter och fick ta del av vad man kunde arbeta med efter utbildningen, det var väldigt lärorikt. Minns också med glädje våra lärare som var väldigt duktig och inspirerade oss mycket inom våra områden, de betydde mycket för att jag skulle trivas under utbildningen.

Vad är du själv mest stolt över att du åstadkommit i ditt yrkesliv?
Att det lokala drogförebyggande arbetet jag genomfört i Vänersborgs har gett eko över hela landet och flera av de arbetena som jag har gjort har fått nationella utmärkelser och blivit goda exempel på hur bra drogförebyggande arbete kan genomföras. Jag omsätter gärna forskning och idéer till handling som tex vykorten med lokala idrottsprofiler som tog ställning mot langning av alkohol som jag gjorde 2014–2017.

Jag brinner för det dopningsförebyggande arbetet och sitter idag med i en nationell arbetsgrupp för att utveckla metoden 100% Ren hårdträning, som vi arbetar med lokalt idag. Jag är stolt och glad över det fina samarbetet jag har med både idrottsföreningar och idrottsutövare i kommunen kring arbetet med lokala ambassadörer för 100% Ren hårdträning Vänersborg.

2019 fick jag pris som ”Årets förebyggare” på en stor konferens kring drogförebyggande arbete, det betydde jättemycket. Det blev ett kvitto på att det jag gjort lokalt har uppskattats och uppmärksammats på nationell nivå.

Vad är ditt nästa mål rent karriärmässigt?
Att bli ännu bättre på lokalt drogförebyggande arbete och aldrig vara nöjd utan hela tiden fortsätta att utveckla arbetet.

Vad gillar du att göra när du inte jobbar?
Förutom att umgås med familj och vänner, gillar jag att träna och resa. Min nya passion är dock att spela golf. Jag och min man tog grönt kort våren 2019 och tycker det är superkul. Vi har en väldigt fin golfbana på Onsjö, inte så långt ifrån där vi bor, och det är otroligt härligt att åka ner efter jobbet och gå några hål. Det är mycket svårare än jag trodde men så skönt att vara ute och röra på sig i fin natur. De som känner mig väl vet också att jag läser mycket böcker. Jag har alltid minst tre böcker på nattduksbordet som väntar på att bli lästa. Att läsa böcker är ren avkoppling för mig!

Senast uppdaterad