Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

De 75 undersköterskorna kommer från olika delar av NU-sjukvården och utbildades under måndagen i tre moduler. Två av modulerna skedde på NÄL och en på Högskolan Väst.

På avdelning 65 utbildade Kunskapsförbundet Väst i vitalparametrar (NEWS2), rapportering och överlämning av patienter (SBAR) samt i strukturerat omhändertagande av patient (ABCDE).

– De får träna praktiskt på de olika momenten. Flera har jobbat med detta tidigare och då blir det en uppfräschning av kunskaperna. För andra är flera delar helt nya, säger Madeleine Mosrati och Ing-Marie Gustafsson Ragnér, lärare från Kunskapsförbundet Väst.

Hanna Björklund och Patricia Skoglund jobbar vanligtvis som skötare på Brinkåsen men ska nu stötta upp på IVA.

– Man är lite rädd för att inte kunna allt. Det är ett stort ansvar, så det är jättebra att vi får öva, säger Hanna Björklund.

Jessica Ericsson och Carina Herngren övar på att bedöma vitalparametrar med NEWS2 och turas om att ha olika roller. 

– Det känns bra att få öva. Det är länge sedan jag gjorde detta, säger Carina Herngren som vanligtvis jobbar som socialpedagog på vuxenpsykiatrisk öppenvårdsmottagning i Uddevalla men har tidigare erfarenhet som undersköterska.

På Högskolan Väst fick undersköterskorna sedan kunskap i allmän omvårdnad kopplat till intensivvård, bland annat trachvård, munvård och vändning av IVA-bädd.

I den tredje modulen fick undersköterskorna träffa en chef från intensivvårdsavdelningen som berättade om vad man kan vänta sig vid arbete på IVA, vilken skyddsutrustning som ska användas och annat som kan vara bra att veta.

– Dessa 75 undersköterskor är enormt viktiga för intensivvårdsavdelningen. De är verkligen med och räddar liv, säger Johan Linder, utbildningschef och studierektor i NU-sjukvården.

Text och bild: NU-sjukvården/Västra Götalandsregionen

Senast uppdaterad