Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Många svenska pensionärer använder Facebook idag men det finns även andra sociala medier. De flesta sociala medier är idag uppbyggda på lite liknande vis. Det handlar om att du som användare skapar en personlig profil och lägger till andra användare som “vänner” eller följare. Du kan då utbyta meddelanden, ofta antingen i ett privat forum eller mer publikt, så att alla som följer dig kan se dem.

Du kan även göra olika inställningar så att du reglerar vem som kan se vad av det du skriver, postar och på andra sätt delar med dig av. Du kan även få automatiska meddelanden när någon annan postar meddelanden eller media på din profil.

Du kan ansluta sig till intressegrupper, som exempelvis tidigare arbetsplats, skola eller universitet, en lokal grupp där du bor eller kanske en hobbygrupp där du kan träffa och prata med andra som gillar sådant som du själv gillar.

Du kan själv gilla, kommentera, reagera och dela sådant som andra skrivit.

För att få ut det mesta av sociala medier kan det vara bra att: 

  1. Använda en riktig och uppdaterad bild på dig själv
  2. Vara dig själv!
  3. Uppdatera lagom ofta 
  4. Inse att du inte måste bli vän med alla
  5. …och att det är okej att ta bort vänner

Facebook

Facebook är ett bra sätt att hålla kontakten med vänner och bekanta och även leta upp gamla klasskompisar eller arbetskamrater. Du skapar ett konto och varje användare får en "vägg" där man kan lägga upp text, filmer och bilder. Du kan även skriva privata meddelanden som ingen annan ser. 

Facebook bygger på att du blir "vän" med andra användare. Vissa konton är öppna, till exempel för kända personer och företag, och då räcker det med att du "följer" personen för att få uppdateringar om vad personen gör.

Nyfiken? Här hittar du en nybörjarguide till Facebook >>

Facebooks hjälpcenter hittar du svar på nästan alla frågor om Facebook. 

Instagram 

Instagram bygger på att man lägger upp bilder eller filmer. Man kan lägga upp bilder man tagit själv eller dela andras bilder. Man skapar ett konto och kan direkt börja lägga ut bilder och "följa" andra personer, organisationer eller företag man tycker om. Ditt konto kan du göra offentligt eller privat. Bilder som läggs ut på privata konton kan bara ses av de du godkänt. 

Instagram är ett roligt sätt att dela bilder från promenaden i skogen, din prunkande rabatt eller ett gammalt semesterminne. Vill du så kan allt du lägger upp ses av de personer som följer dig. 

Låter det spännande? Kom igång här >>

Är du osäker på vad alla ikoner på Instagram betyder? Få mer koll här >>

Snapchat

I likhet med Instagram så bygger det på att man tar bilder och lägger upp. Den stora skillnaden mot Instagram är att bilder inte ligger kvar på ditt konto. Tanken med Snapchat är att man ska fånga tillfälliga känslor eller aktiviteter i bild...som ett vanligt samtal fast i bild. Eftersom Snapchat domineras av yngre generationer är det ett bra sätt att hålla kontakt med barnbarnen. 

Intresserad? Lär dig mer här >>

Behöver du hjälp eller fler tips på Snapchat? Titta in här >>

Hjälp, vad är en emoji?

Gilla. Dela. Posta. Hashtag. Sociala medier är fyllda av speciella ord och uttryck som kan vara lite svåra att begripa. Lugn, vi hjälper dig! Ordlista – vanliga internetord och begrepp

Hittar du inte svaret är det inte fel att ta hjälp av en yngre släkting. Varför inte genom ett videosamtal

Senast uppdaterad