Veteranklubbens jullunch
Veteranklubbens Jullunch ägde rum tisdagen 13 december kl 12:00 i sal J105. Rektor Jan Theliander berättade om vad som har hänt och kommer att hända för Högskolan Väst.
Veteranklubbens släktforskningscirkel HT-22
Det blev fyra träffar i samarbete med Trollhättans släktforskningscenter,
som är en filial/avdelning till Family History Library i Salt Lake City och med Trollhättebygdens Släktforskare.
Första träffen handlade om grundläggande släktforskning och hur man använder olika arkiv och databaser. Uppbyggnad av kyrkoarkiven, som numera till stor del finns digitalt i riksarkivet.se, är central kunskap för en släktforskare.
Vid andra träffen berättade ansvarig för Trollhättans släktforskningscenter om hur man använder familysearch.org och alla de genealogiska resurser som finns att tillgå gratis där. Med släktträdsprogrammet FamilySearch skapar man enkelt och utan kostnad sitt eget släktträd. Enbart med papper och penna blir släktträdet snabbt ohanterligt och man missar de förslag till matchning som FamilySearchs databaser kan ge. Deras databaser innehåller nämligen bland annat en stor del av Sveriges befolkning födda före 1950 samt ytterligare information om de personer som emigrerat.
ArkivDigital och Sveriges dödbok stod på programmet vid besöket hos Trollhättebygdens Släktforskare i Villa Elfhög vid tredje träffen. Ordföraren visade hur man söker effektivt i arkiven hos ArkivDigital.se och i databasen Sveriges dödbok. Dessa är till skillnad från riksarkivet.se inte gratis att använda. De finns dock tillgängliga utan avgift bland resurserna på Riksarkivets olika lokaler runt om i landet samt på många kommunala bibliotek. Frågor och egna praktiska övningar avslutade besöket.
Sista träffen var med Trollhättebygdens släktforskare och handlade mest om DNA-test och analys av resultat. Autosomalt DNA-test är det vanligaste och där man oftast börjar. Här kanske det dyker upp några tusen träffar mer eller mindre släkt. CentiMorgan är det mått som anges för varje träff och som används för att visa hur nära släkt man är. För att nå framgång i sökandet efter okända släktingar underlättar det om alla har laddat upp sina släktträd. Det finns många olika företag som säljer DNA-test, men exemplen utgick från FamilyTreeDNA:s test och resultat.
Med hjälp av kusinkalkylatorn kan man ringa in ett eventuellt släktskap om det inte syns i släktträden.
För att kunna ladda upp sitt släktträd till ett företag som gör DNA-test används en särskild fil-typ, som kallas GEDCOM. Eftersom familysearch.org inte kan spara i det formatet måste man använda en annan lämplig programvara för ändamålet.
Fjärde och sista träffen avslutades med en demonstration av hur man skapar en GEDCOM-fil av familysearch.org:s släktträd med hjälp av programmet RootsMagic 8. RootsMagic 8 finns i en fri version och kan även användas för att skapa ett släktträd lokalt utan att det syns för andra.
Släktträd skapade hos FamilySearch, Ancestry. MyHeritage mfl lagras ju i molnet (på någon dator på Internet) och är tillgängligt för andra.
Höstresa med Veteranklubben
Höstresan 15 september började med besök på Cirkuskvarnen i Grohed strax söder om Uddevalla. Johanna Abrahamsson gav oss en mycket engagerad redogörelse för bakgrund och tillblivelse av detta fantastiska hus och föreningen Reinos Vänner. En väldigt bra beskrivning av allt detta finns på nätet, se webbplatserna Välkommen till Reinos vänner och Cirkuskvarnen.
Johanna bjöd oss också på en uppvisning med bland annat jonglering, rockringar och enhjulig cykel.
Efter denna mycket inspirerande upplevelse intog vi lunch på Restaurang Kärrnäs. Den ligger i området där Volvo hade sin fabrik.
Efter lunch besökte vi skalbankarna och Skalbanksmusèet i Uddevalla. Jan Uddèn guidade oss och berättade om detta världsunika område. Mycket av skalbankarna har tyvärr forslats bort och använts till vägbyggen och annat, men det som återstår är väl värt ett besök. Mer att läsa om skalbankarna finns på webbplatserna:
Veteranklubbens vårresa VT-2022 till norra Bohuslän
Vi hade beställt en buss, fint väder och bokat in två utflyktsmål med guide. Ett tjugotal medlemmar och medföljande hade anmält sig - och solen sken.

Vårt första stopp var vid Vitlycke museum. Här drack vi vårt förmiddagskaffe. Det finns fina bord och bänkar för medhavd fika utanför museet men även en cafeteria för den som föredrar att köpa sitt kaffe. På andra sidan vägen finns stora hällar med hällristningar. Vitlycke har ett av Skandinaviens största hällristningsområde och är ett världsarv. Allt är fint iordninggjort med informationstavlor och träspångar. Museet är gratis och öppnade 10.00 så vi hann med en titt där också.
Vi for vidare mot Strömstad och Norra Hamnen. Vid båten Kosterskär väntade vår guide Helena Lantz som skulle följa med oss ut till ön Alaska. Båtresan tog tjugo minuter och snart klev vi iland på den lilla ö där Hilma Svedahl, född Wounsch, har byggt upp terrasser, gångar, broar, lusthus, och trädgårdsrabatter – allt av sten, snäckor och cement.

Helena berättade att Hilmas historia började i slutet av 1800-talet då hon lämnade sin barndomsö utanför Strömstad och for till Amerika. Så småningom hamnade hon som guldgrävare i Alaska, ett hårt och farligt liv, speciellt för en kvinna. Men man kunde också bli rik och Hilma återkom på 1920-talet till Bohuslän med en påse pengar och den äkta mannen John Svedahl. Hon hade ärvt mark på Nord Långö och där slog de sig ner. Hilma, som då var 60 år, påbörjade sitt arbete med att förvandla ön till det mycket speciella ställe som hon sedan döpte till Alaska. Maken var inte så road utan åkte efter ett år tillbaka till Amerika. Alaska var under många år en stor turistattraktion med ett värdshus och många unika stenbyggnader.

Bland annat byggde Hilma stenbron Golden gate flera år innan den riktiga Golden gate-bron byggdes i San Fransisco. Hon inspirerades också av sina kontakter med indianer och byggde Vindarnas tempel. Alaska såldes på 60-talet till staten men under ett antal år förföll anläggningen och på 80-talet var det meningen att allt skulle rivas men efter protester från lokalbefolkningen sattes den åter i bruk. Nu går det dagliga turer under sommaren från Strömstad till Alaska. Efter en god lunch på altanen på Alaska åkte vi tillbaka till Strömstad.
Där mötte vår buss upp och tog oss till Tjärnö Marina Laboratorium. Marinbiolog Martin Larsvik tog emot och berättade om verksamheten som med sin koppling till Göteborgs Universitet är inriktad på forskning, undervisning och samarbete med Kosterhavets nationalpark. På Tjärnö arbetar ett 70-tal personer, 50 av dem är forskare. Många kommer också hit för kortare utbildningar eller som gästforskare.

I Kosterhavets djuphavsränna finns Sveriges renaste och saltaste vatten och här lever arter som inte finns någon annanstans som fotbollssvamp, kosterpiprensare och ögonkoraller. Närmare ytan finns olika arter av alger. Martin berättade om två forskningsprojekt, det ena är inriktat på de vita ögonkorallerna och det andra fokuserar på alger. Algforskarna undersöker hur alger och tång samspelar med sin omgivning och hur alger kan användas i framtiden. Det pågår ett projekt med odling av grönalger som livsmedel och vi fick smaka på ätbara rödalger i ett av laboratorierna.

I ett annat laboratorium odlas vita ögonkoraller. Det finns ögonkorallrev i Kosterfjorden men vid flera av dem har ögonkorallerna dött ut. På Tjärnö pågår försök med att odla ögonkoraller i artificiell miljö för att sedan kunna placera ut korallerna i havet.
Det finns olika orsaker till att korallerna dör, till exempel ändrad vattentemperatur men också trålfiske. Numera finns flera zoner i Kosterfjorden där det är trålförbud.
I akvariet fick vi se vilka fascinerande arter som gömmer sig i havsdjupet. Där fanns också ett öppet ”Klappakvarium” där vi kunde känna och klappa på sjöstjärnor och andra havsdjur. Vi fick en intressant och lärorik inblick i Tjärnö Marina Laboratoriums verksamhet.
