Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Stina Rangmar Folkuniversitetet
Stina Rangmar, lärare i engelska på Folkuniversitetet i Göteborg. Foto: Martin Lundin

– Att utbildningen är nätbaserad passade perfekt för mig. Det hade aldrig fungerat annars, säger Stina Rangmar som undervisar i engelska på Folkuniversitetet i Göteborg.

Stina Rangmar och ett 20-tal av hennes lärarkolleger har läst två kurser i Svenska som andraspråk, som totalt ger 30 hp. Kurserna har valts utifrån Folkuniversitets behov och ligger till grund för den skräddarsydda uppdragsutbildningen. Studierna har gått på kvartsfart och tagit två år. All undervisning har genomförts via webbföreläsningar.

– I början kändes det lite konstigt att inte träffa lärarna och de andra kursdeltagarna. Men det har fungerat väldigt bra att studera på egen hand och kommunikationen med lärarna har varit smidig. Undervisningen var varierad och bra, konstaterar Stina.

Identitet och språkutveckling

Även om Stina har gedigen studievana från tidigare universitetsstudier har det ibland varit lite stressigt att hinna med studierna under intensiva arbetsperioder. Men i det stora hela har det gått bra för henne att kombinera studierna med jobbet och rollen som småbarnsförälder. Stina undervisar inte i svenska men upplever att hon ändå har stor nytta av utbildningen.

– 95 procent av mina elever har utländsk bakgrund och en av kurserna tog upp viktiga övergripande frågor som handlar om nyanländas identitet och språkutveckling. Att också förstå deras behov av att reflektera över sitt nya liv i ett nytt land är något jag verkligen har användning av som lärare för de här Komvux-eleverna, förklarar Stina.

– I början av juni lämnade vi in den sista hemtentamen och det känns skönt att vara klar. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa fler kurser i den här formen framöver, säger Stina.

Stort intresse för fortbildning

På Högskolan Väst har efterfrågan på både uppdragsutbildningar och fortbildning inom Svenska som andraspråk ökat stort under de senaste åren. Flera kommuner runt om i Sverige har beställt uppdragsutbildningar i ämnet. Ingela Ivarsson och hennes kollega Linda Febring har det övergripande ämnesansvaret för Svenska som andraspråk på Högskolan Väst och de håller både i uppdragsutbildningarna, de fristående kurserna och de Lärarlyftskurser som Skolverket beställer.

– Vi har många kurser och studieformer att välja bland för att det ska fungera för så många som möjligt att kombinera studier med arbete, berättar Ingela Ivarsson. Flera kurser riktar sig till personal inom förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasium, vuxenutbildningar och SFI-kurser. Dessutom har vi tekniken som krävs för att studenter med syn- eller hörselnedsättning ska kunna studera här.

Nätbaserade kurser passar många

– För närvarande har vi flest studenter på de fristående nätbaserade kurserna. Av naturliga skäl väljer många att studera på distans, inte minst de lärare som bor och/eller jobbar utomlands och som vill bygga på med nya kunskaper. I höst startar vi flera nya uppdragsutbildningar, berättar Ingela Ivarsson. 

Kontakt


Helena Nilsdotter Brown

Helena Nilsdotter Brown Avdelningschef Föreståndare; Forum för skola och välfärd
helena.nilsdotter-brown@hv.se
Senast uppdaterad