Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Du kan även använda WiFi-Eduroam på övriga svenska högskolor och universitet och på de flesta europeiska universitet, samt flygplatser, tågstationer, köpcentra med flera platser. Eduroam finns också i andra delar av världen. Här hittar du Eduroam https://www.sunet.se/eduroam/

HUR ANSLUTER MAN TILL EDUROAM?

För att använda Eduroam måste du ha legitimerat dig och ha lagt in ett separat lösenord för Eduroam i MittKonto. Har du redan ett Västkort så har du legitimerat dig när du fick det! Mer information om Legitimering och skapa/byta Eduroam-lösenord hittar du under "vanliga frågor" längre ner på sidan. 

GUIDER FÖR Installation av Eduroam

På sidan "Guider" finns guider för installation av Eduroam på många vanliga typer av enheter.

För datorer: det enklaste sättet att installera eduroam är om du kan göra installationen med hjälp av installationsfilen för respektive system. För att installera följer du installationsguiden som finns på guide-sidan under rubriken WiFi-Trådlösa nät. Får du  det inte att fungera kan du behöva göra manuella inställningar, se längre ner på sidan.

Gå till guidesidan

VANLIGA FRÅGOR OM Eduroam

Hur legitimerar jag mig?

  • Det enklaste sättet att legitimera sig är att besöka Servicecenter i entréplan, och tala om att du vill använda Eduroam och därför legitimera dig. De allra flesta har redan gjort det i samband med att de hämtat ut sitt Västkort.
  • Ett annat möjligt sätt att legitimera dig är genom att använda en elektronisk identifiering. Gå till MittKonto, klicka på Redigera, logga in, och välj att legitimera dig i rutan högst upp. Du kommer då få bevisa din identitet genom att logga in med den inloggning du fått från antagning.se.

Hur lägger jag till eller byter lösenord för WiFi-Eduroam

Observera att lösenorden för ditt HV-konto och Eduroam måste vara olika. Du lägger in eller byter ditt Eduroam-lösenord under fliken "Eduroam-lösenord"i Mitt Konto

Om du tidigare har installerat Eduroam och sedan byter Eduroam-lösenord i Mitt Konto måste du göra om eller lägga in nytt lösenord i Eduroam-anslutningen på dina mobila enheter. Här hittar du instruktioner för hur du gör detta.

Manuella inställningar för Eduroam?

Om det av någon anledning inte går att installera med hjälp av installationsfilen kan du prova att göra en manuell installation.

WLAN-inställningar

SSID: eduroam OBS! eduroam måste skrivas med små bokstäver

Säkerhet: WPA2 Enterprise, med AES som kryptering OBS! WPA private, WPA Enterprise och WPA2 private kommer inte fungera. TKIP som krypto kommer heller inte fungera.

Autenticeringsmetod: EAP-PEAP med MS-CHAP2

username: användarnamn@hv.se (t.ex. buba0001@hv.se)

exempel: abcd0004@hv.se, dvs. ditt vanliga användarnamn + "@hv.se" OBS! Det funkar inte med bara ditt användarnamn, t.ex. abcd0004. Inte heller funkar det så här: abcd0004@student.hv.se. Det enda som funkar är abcd0004@hv.se.

En del system kommer fråga efter en inre och en yttre identitet. Använd username@hv.se på båda.

password: du använder ditt eduroam-lösenord

Autenticeringsserver: ns7.server.hv.se OBS! Detta är viktigt att kolla. Din dator kommer be dig godkänna inloggningsservern. Om du tillåter vilken inloggningsserver som helst så riskerar du att skicka ditt lösenord till fel server.

Certificate authority: University West CA OBS! Vissa system kräver att du har CA-certifikatet på din dator innan du kan godkänna inloggningsservern. I så fall behöver du göra följande: ladda hem och installera följande root-certifikat:

För Windows: http://excalibur.server.hv.se/hv-eduroam-ca.der

För övriga system: http://excalibur.server.hv.se/hv-eduroam-ca.pem

Ladda hem certifikatfilen och dubbelklicka på den. Välj att installera certifikatet i den Certificate Store som heter "Trusted Root Certification Authorities"

Innan du installerar, kolla att certifikatet stämmer med följande uppgifter:

Subject Key Identifier: b3 bc 8e d0 bc 88 23 2b 93 97 af a9 42 d3 bf 06 e1 42 10 1d

SHA1 Thumbprint: d5 51 50 69 34 25 17 74 ae 48 31 20 6c b4 42 dc 0f e2 42 96

Google Chromebook användare behöver också detta certifikat: http://excalibur.server.hv.se/hv-eduroam-ns7.pem

Senast uppdaterad