Läsa på högskolan
Som ny student möter du kurslitteratur, vetenskapliga artiklar, studentuppsatser, rapporter, vetenskapliga böcker, lagtexter, standarder, patent, m.m. för första gången. Texterna är fyllda av vetenskapliga termer, uppställningar, grafer, referenser, och även den som är en van läsare upptäcker snart att webbside- eller skönlitteraturläsning inte är samma sak som att läsa akademiska texter. Texterna bjuder inte in läsaren till att passivt följa med i handlingen eller snabbt surfa vidare till nästa sida, utan kräver en aktiv tankebearbetning och nedbrytning av innehåll för att tillgodogöra sig kunskapen.
Det första mötet med kurslitteraturen kan bli avskräckande, hur intresserad eller lämpad du än är för utbildningen i övrigt. I en studieteknikbok (Bergman & Israelsson, 2018, s. 123-124) finns en tydlig övning för hur det är att läsa en text utan rubrik eller vägledning till vad den handlar om. Det är svårt :)! Övningen visar hur mycket lättare det är att läsa och förstå en text, när du har ett begripligt sammanhang och en koppling till en konkret, vardaglig situation. Just detta saknas kanske framför allt i början av studierna, men allt eftersom kommer studierna och läsning kännas just så vardagliga och begripliga som när du har en rubrik till sin text.
En tränad läsare är medveten att hen läser, vad hen läser och varför hen läser. Hen läser ofta, varje dag, väljer och försöker att urskilja vad som är viktigt att läsa och mindre viktigt. Det är precis vad du kommer att göra den närmsta tiden med. "Skickliga läsare läser inte allt på samma sätt" (Liljeqvist, 2019, s. 135). Jag hoppas att följande sidor kan hjälpa dig tänka till om hur just du läser, vad just du behöver öva upp för vana och vilka strategier och metoder som passar dig framöver.
På följande sidor följer en översikt av vad olika studieteknikböcker och lästeknikböcker skriver om att läsa på högskolan. På varje sida längst ned under rubriken Litteraturtips finns de böcker eller texter som nämnts i texten.
Litteraturtips
Bergman, M. & Israelsson, B. (2018). Att studera på högskolan: studieteknik och motivation på vägen. (Andra upplagan). Studentlitteratur.
Liljeqvist, B. (2019). Plugga smartare. Studentlitteratur.