Efterarbete
Omarbetning
Att få respons och omarbeta sin text sker oftast i flera steg, och antalet omarbetningar stiger med uppgiftens omfång. Det du först och främst behöver tänka på i omarbetningsfasen är att du nu är i färd med att skapa en presentationstext. Från att förklara för dig själv ska nu texten inriktas mot att förklara för andra. Om du använt dig av ett personligt språk ska du nu göra det mer formellt.
I den här fasen av skrivprocessen befinner du dig samtidigt i en kreativ process. Det är därför viktigt att du, samtidigt som du påbörjar arbetet med att göra texten kommunikativ, ger dig tid att tänka nytt och utveckla tankegångar som du haft eller får under arbetet. Lägg inte alltför mycket tid på att skriva perfekta meningar för då är risken stor att du fastnar i detaljer.
Att tänka på under omarbetningsfasen:
- Framgår textens huvudtankar klart och tydligt vid en första genomläsning?
- En text ska fungera som kommunikation till läsaren. Om den är svår att tränga in i och förstå försämras läsarens intryck av texten.
- Följer texten en struktur som stödjer texttypen och tydligheten? Ska något stycke eller några meningar flyttas?
- Har texten en stil som överensstämmer med det som krävs av uppgiften och för ämnet?
Korrekturläsning
När du känner att du fått med allt som du behöver ha med, att texten har en röd tråd och att du har använt dig av ett språk och form som passar den uppgift du ska skriva, är det dags att korrekturläsa texten. Det är nu du har möjlighet att hitta fel och oklarheter som enkelt kan rättas till.
Att tänka på vid korrekturläsningen:
- Är stavning och meningsbyggnad korrekt?
- Är dina komman, punkter och stycken riktigt placerade?
- Förstår du alla ord som du använder? Om inte – dubbelkolla med litteraturen. Om det behövs, ändra de ord som inte är korrekta eller inte passar in.
- Har du genomgående rätt typsnitt, teckenstorlek och radavstånd?
- Följer rubrikerna en logisk ordning? Överensstämmer de med innehållsförteckningen?
- Följer referenserna det referenssystem du valt?
Ta gärna hjälp av någon annan för att korrekturläsa din text. Det är lätt att bli blind för sina egna fel och läsa in sådant som faktiskt inte står i texten.
Tips!
Om du har möjlighet – skriv ut din text på papper. För de flesta är det mycket lättare att läsa texter i pappersform. Det hindrar dig också från att ändra detaljer i texten medan du läser, vilket gör att du har större möjlighet att se texten i sin helhet.
Slutlig bearbetning
Gå igenom dina anteckningar från korrekturläsningen, från början till slut. Se också till att titelsidan följer de riktlinjer som gäller och att referenser och bilagor är med samt att sidnumreringen är korrekt. Det finns en guide om Word. du kan använda för att lära dig sidnumrering och innehållsförteckning mm.
Tänk på att!
Innan du lämnar in texten, använd ordbehandlarens rättstavningsprogram. Varje stavfel och felaktig meningsbyggnad är ett hinder för läsaren och försvårar mottagandet av ditt budskap.