Förarbete
Analys
För att analysera uppgiften behöver du undersöka följande frågor:
Vilken typ av text ska skrivas?
Beroende på vilken typ av text du ska skriva behöver du lägga olika mycket fokus på textens olika delar. Texttypen styr också hur formellt du behöver formulera dig. Om texten är argumenterande är det viktigt att du bygger upp din text så att dina argument blir tydliga för dina läsare. Är det istället en vetenskaplig rapport, en krönika eller ett reportage? Då gäller andra riktlinjer för dessa texttyper. Därför bör du först och främst ta reda på vilken typ av text du ska skriva.
Vem är den tänkta läsaren?
Den tänkta läsaren ger en fingervisning om vilken språklig nivå du bör hålla och vilka förkunskaper du kan förutsätta att läsaren har. Det vanligaste vid skrivandet av akademiska texter är att man skriver för en specialist inom ämnet. Det vill säga någon som, precis som du, har en hel del förkunskaper men är intresserad av att veta mer. Om det inte framgår av uppgiften vem läsaren är rekommenderar vi att du tänker dig en läsare som är på ungefär samma utbildningsnivå som du själv, till exempel en studiekamrat.
Syfte och problemformulering
När du fått uppgiften klar för dig är en del av det förberedande arbetet gjort. Den viktigaste frågan att svara på då är vad du ska skriva om. Ibland framgår detta av uppgiften, men vid större självständiga arbeten väljer du ofta själv. Viktigt är att det ämne du väljer är anpassat till uppgiften vad gäller såväl omfång som ämnesområde.
För att sätta ord på vad du vill undersöka och avgränsa ditt ämne, formulerar du syfte, problemformulering och forskningsfrågor. Viktigt att tänka på är att du låter arbetet med vad du ska skriva om ta tid. Du behöver inte heller vara rädd för att ändra dig under arbetets gång. Få skribenter håller fast vid sitt syfte och sin problemformulering under arbetets gång. Lägg därför inte alltför mycket tid på att komma på den perfekta syftes- eller problemformuleringen. Syfte, problemformulering och forskningsfrågor fungerar bra när de är tydliga, avgränsade och tillräckligt komplexa för att kunna analyseras. På skrivguiden.se kan du se exempel på det.
Material
Under förarbetet bör du också fundera över hur du ska hitta material till texten. Kräver texttypen och syftet att du gör en kvantitativ undersökning, eller passar en kvalitativ metod bättre?
Genom insamling av material skapar du ditt underlag och som du sedan sorterar och gallrar. Läs in dig på relevant litteratur som kan komma till användning i din text. Här kan du även behöva gå tillbaka till uppgiftens instruktioner, så att du är säker på att du följer dem.
När du har samlat ditt material behöver du gå genom det igen för att först sortera igen och sedan strukturera det. Här kan du till exempel sortera materialet utifrån dina teman. Denna fas är viktig i din skrivprocess och därför ska du se till att genomföra den ordentligt.
TIPS!
Kontakta biblioteket på Högskolan Väst för att få hjälp med informationssökning. Biblioteket har ämnes- och sökguider på webben och du kan också boka handledning.
Gå vidare och läs om Skrivfasen.