Skrivfasen
Disposition
Se till att skapa en övergripande struktur, en disposition, eftersom det sedan blir lättare att börja skriva på de olika delarna. Hur vill du strukturera texten? Vilka delar och rubriker behöver finnas med? Har du en angiven disposition med rubriker i dina instruktioner är det självklart dessa du ska följa. Mallar för uppsatser hittar du via biblioteket.
Kom ihåg att en text ska ha en början, en mittdel och ett slut. Du kan även tänka det som en inledning, en utredning och en diskussion.
Varje del kan även ha ett antal rubriker och underrubriker beroende på textens längd. En del skribenter vill först ha den när strukturen klar för sig medan andra skribenter i stället börjar att skriva och tänker på strukturen efteråt. Välj vilket sätt som passar dig bäst, men var noga med att till slut ha en tydlig och begriplig disposition på din text. Här kan du läsa vidare om struktur.
TIPS!
Ska du skriva uppsats - läs om dess olika delar hos Skrivguiden.se.
Utkast
När du har förstått vad uppgiften går ut på, läst in dig på relevant litteratur, samlat in material och planerat dispositionen är det dags att skriva ner dina tankar i textens första utkast.
Det kan vara ett vinnande koncept att skriva inledningen först eftersom du där fokuserar på att styra dina tankar mot ett syfte eller problemformulering och besvarar frågan om varför och hur. Det kan även vara bra att skriva någon rad om din slutsats. Du har säkert någon tanke om den, även om den antagligen kommer att ändras under processen. Du kan även avsluta meningen ”Det jag framför allt vill säga är…” och sedan justera den meningen under ditt arbete med dina utkast.
Ett råd är även att i ett tidigt stadie bestämma hur du ska arbeta med din referenshantering, så att du får en bra struktur på det genom din skrivprocess. Vad utkastet får för utseende beror på hur du vill arbeta. Du kan arbeta med punktlistor, bilder eller enbart brödtext. Strukturera utkastet så att det är lätt för dig att gå över i nästa fas, bearbetning.
Bearbetning
Att bearbeta en text i samband med att nya tankegångar dyker upp är naturligt. Ditt första utkast kommer säkerligen att behöva ändras ganska tidigt, och det kommer bli flera ändringar under skrivandets gång. Den första bearbetningen kan göras i förhållande till ditt material eller efter respons från någon annan.
Det kan vara bra att låta texten vila emellanåt, för att sedan återvända till texten med nya ögon. Då kanske du upptäcker något som du inte tänkte på när du var mitt uppe i skrivandet.
Respons
Nästa steg i skrivprocessen är att ta emot respons på din text. Detta är något som många oroar sig för, men kom ihåg att responsen är ett verktyg för att hjälpa dig framåt, inte kritik mot dig som skribent. Vi är ofta dåliga på att lämna ifrån oss texter och ta emot respons på det vi skrivit. Det enda sätt vi kan bli bättre på är dock genom att öva.
Kom också ihåg att det är du som är ansvarig för texten. Du behöver alltså inte ändra allt som andra har invändningar emot. Däremot ska du ha bra argument för att inte göra ändringarna.
Ta hjälp av dina vänner eller anhöriga i denna del. Du kan också ta hjälp av handledning från Akademiskt språk.
Gå vidare och läs om Efterarbete.