Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

I detta projekt så samarbetade 3 magisterstudenter med Projektet WELD VR som utgår från Produktionstekniskt Centrum (PTC) på Innovatumområdet. Studenterna läste kursen Immersive Computing och fick därigenom möjligheten att utveckla en svetsmiljö i VR.

WELD VR skapades då det finns ett behov av en virtuell miljö där studenter och industriella partners kan träna på att svetsa utan att behöva tänka på faktorer som ekonomi eller säkerhet, till exempel de kostnader som blir relevanta vid svetsning i verkliga livet snarare än i virtual reality, Covid-19 och farorna i samband med svetsning.

Under projektet arbetade studenterna med främst tre aspekter: 1) Skapa en mer realistisk miljö med hjälp av fotogrammetri, 360 bilder samt högupplösta 3D-modeller, 2) Ett sätt att få användaren att interagera med svetsroboten och mikroskopet på ett naturligt och verklighetstroget vis, och slutligen 3) Förbättra och göra om själva svetsrobot och mikroskop-modellerna, med målsättningen att öka realismen samt ge möjlighet att kunna animera rörelser likt hur de båda uppträder i verkligheten.

Senast uppdaterad