Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Alla människors lika värde är en självklar och grundläggande förutsättning för verksamheten och Högskolan Väst. Vårt mål är att anställda, studenter och sökande till högskolan ska trivas och känna sig välkomna oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Högskolan Väst accepterar aldrig att trakasserier, diskriminering, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling förekommer. Kort sagt, lika villkor för alla.
Högskolans värdegrund pekar ut att ”verksamheten vid Högskolan Väst utgår från och försvarar principen om alla människors lika värde där demokrati och mångfald bidrar till social välfärd, rättvisa och hållbar samhällsutveckling”. Arbete med lika villkor är ett av våra viktigaste verktyg för att efterleva vår värdegrund. Lika mycket som det är en rättighetsfråga för individen så är det en kvalitetsfråga för högskolan. Lika villkorsperspektiv ska därför integreras i alla delar av verksamheten och högskolans studie- och arbetsmiljö ska präglas av öppenhet och respekt.
Sökande och studenter på Högskolan Väst, omfattas av de delar av diskrimineringslagen som rör likabehandling av studenter (det vill säga utbildningsanordnarperspektivet).
På denna sida (och tillhörande undersidor, se nedan) finner du som student därför information om högskolans arbete med lika villkor, hur du kan bidra, vilka olika stöd- och kontaktfunktioner som finns samt vad du gör om du eller någon annan råkar ut kränkande behandling i form av ex. trakasserier eller diskriminering.
Undersidor:
Diskrimineringslagen
Så arbetar Högskolan Väst
Vad gör jag om något händer?
Kontaktuppfgifter
Styrande dokument
Varje år genomförs studentbarometern bland högskolans programstudenter. Där ställs frågor kring lika villkor och studenternas arbetsmiljö.
Resultatet från lika villkorsdelen i studentbarometern bryts ner på varje institution och de behov och prioriteringar som identifieras inkorporeras i de lokala handlingsplaner kring lika villkor som varje institution har.
Om du vill veta mer kring detta, kontakta Beatrice Löfström,
Högskolan har blivit granskad av DO, Diskrimineringsombudsmannen. Granskningen gäller högskolans roll som utbildningssamordnare och handlar om studenternas arbetsmiljö. Här kan du läsa en sammanfattning av resultatet:
DO har bedömt det arbete vi på Högskolan Väst gjort under 2018.
Återkopplingen visar på både styrkor och svagheter.
Vi behöver bli bättre på att skapa systematik i vårt arbete. Med hjälp av årshjul kommer vi kunna förbättra vårt arbete med aktiva åtgärder i den dagliga verksamheten och hur vi ska jobba med uppföljning och utvärdering.
Högskolans ledningsgrupp kommer under 2021 att starta upp arbetet med att genomföra förbättringar som svarar mot DO:s kritik.
-Vi har fått kritik, men vi har gjort förbättringar sedan dess. Jag ser DO:s medskick som en hjälp att utveckla oss ytterligare och vi har redan ett bra arbete på gång, säger högskolans prorektor Jan Theliander.
mer information
Hållbarhetsstrateg
Beatrice Löfström
E-post:
beatrice.lofstrom.2@hv.seTelefon:
0520223091Mobil:
+46739013325Rumsnummer: E418b
Diskrimineringslagen omfattar anställda och studenter vid högskolan
DO:s webbplats om likabehandlingsarbetet vid lärosäten