Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

For information in English, see below

JAG HAR BLIVIT ANTAGEN TILL utbytesstudier utanför EU - VAD HÄNDER NU?


Ta reda på vad andra studenter har tyckt om att studera vid det specifika universitet, och ta chansen att kontakta dem och fråga om deras erfarenheter!

 Info före ansökan till partneruniversitet

 • Du kommer att få en kallelse till ett informationsmöte. Här får du en viktig genomgång av vad som kommer att hända, en grundplåt för att du ska förstå vad du själv ska göra och vilka krav som ställs och hur processen ser ut. Det är viktigt att du deltar. Du har också möjlighet att få svar på frågor och funderingar här.
 • International Office kommer att nominera dig till partneruniversitetet. I och med detta kommer partneruniversitetet kontakta dig  med information om hur du ansöker bland annat.

All dokumentation och kommunikation sker via systemet Mobility-online, som du i och med din ansökan till utbytesstudier har skapat konto i. Du kommer här kunna följa ett arbetsflöde där du kan se vad som ska göras eller ske härnäst.

Ansökan till partneruniversitet

 • Nästa steg för dig är att ansöka om utbytesstudier hos partneruniversitetet. Följ deras instruktioner och deadlines. 
 • Learning Agreement: Du måste alltid kontrollera att kurserna du valt går att tillgodoräkna i din utbildning innan du åker. Därför behöver du fylla i ett Learning Agreement och få detta godkänt och påskrivet av programansvarig eller internationell koordinator vid din institution i god tid innan avresa. Vid hemkomsten behöver du ditt Learning Agreement tillsammans med betyget (Transcript of Records) från utbytesstudierna för att ansöka om tillgodoräknade hos examensenheten på Högskolan Väst. Ditt Learning Agreement upprättar du i Moblity-online som en del i processen.
 • Studientyg: Partneruniverstietet utanför EU kräver oftast ett underskrivet studieintyg - detta kan du hämta ut i Servicecenter.
 • English Proficiency Letter: Intyg på språklig nivå kan efterfrågas av vissa partneruniversitet. Vi på International Office utfärdar detta till alla antagna studenter för att underlätta för många - men det är alltså inte säkert att det efterfrågas av just ditt partneruniversitet.

  Särskilt pedagogiskt stöd
  Du som har ett NAIS-besked och får särskilt pedagogiskt stöd idag vid Högskolan Väst behöver kontakta mottagande lärosäte i god tid, för att höra om möjlighet att få stöd där.
  Behöver du få ditt NAIS-besked översatt till engelska eller har andra frågor, vänligen kontakta samordnare för studenter med funktionsnedsättning, funka@hv.se

JAG HAR BLIVIT ANTAGEN TILL PARTNERUNIVERSITET

 Resehandlingar och vaccination

 • UD, Sweden Abroad: Du behöver informera ambassaden i det land dit du ska resa att du kommer att vistas där samt under vilken tid. Läs på vad som gäller för det land du ska åka till på Sweden Abroad. Det är ex viktigt att ditt pass är giltigt under hela utlandsvistelsen. Många länder kräver att passet ska vara giltigt 6 månader EFTER hemkomst.
 • Sök visum i god tid Ta reda på vad som krävs i det land du ska studera genom att kontakta landets ambassad eller konsulat - se länk ovan.
 • Vaccination: Kontakta en vaccinationscentral i Trollhättan för att ta reda på vilka vaccinationer du behöver och när du behöver göra dem.

Finansiering

 • Sök studiemedel för hela läsåret även om du bara ska vara ute i en termin. Eftersom det tar längre tid via tillgodoräknandet att få in dina poäng från utlandsstudierna inrapporterade, så är det en fördel att ha ansökt om CSN för helt läsår. På så vis kommer inte CSN att följa upp antalet poäng du gjort under utlandsstudierna direkt efter terminen slut. Läs mer hos CSN.

Registrering på utbytesstudier inom ditt program (i Ladok)

 • Du kommer att få e-post meddelande från oss när du kan registrerar dig på utbytesstudier under Mina Sidor. Utan registrering är du inte berättigad till medel från CSN och täcks inte heller av Kammarkollegiets försäkring (nedan), så missa inte detta!

Boende, ankomst, registrering etc. vid partneruniversitet

 • Frågor som gäller boende, ankomst, registrering på kurser, introduktionsdagar - allt praktiskt som rör dina studier och i viss mån din fritid under studietiden utomlands hanteras av värduniversitetet. Om du är osäker på vem du ska kontakta, eller saknar kontaktuppgifter kan du maila international@hv.se så skickar vi dessa till dig.

Försäkring

 • Kammarkollegiet Student UT: Som student är du försäkrad via Kammarkollegiets "Student UT". Men för att den ska gälla måste du meddela International Office dina terminstider och gå in via Mina Sidor och registrera dig för utlandsstudier i LADOK. Försäkringen kan behöva kompletteras med en utökad hemförsäkring. Mer information om försäkringen Student-UT. Du får försäkringsintyget från oss innan din utresa via Mobilty-online.

nu är jag på plats!

 • Härligt! Håll i minnet att om dina kursval ändras behöver du uppdatera detta i sektionen "During the Mobility" i Mobility-online och godkänna för att din institutionskoordinator ska få en avisering och kunna handlägga ändringarna.
 • Tänk på att du är högskolans ansikte utåt. Var en god ambassadör för Högskolan Väst - arbeta aktivt på att försöka få studenter att komma till Trollhättan. Ställ upp på informationsträffar, möten etc. och sprid information om Högskolan Väst. Kontakta International Office om du behöver broschyrer eller annat material, t. ex. för en Student Abroad mässa.
 • Har du blivit sjuk eller behöver använda dig av Student-UT försäkringen? Här finns information om hur du går tillväga för att göra en skadeanmälan.

Avbrott

Skulle du av någon anledning behöva avbryta dina studier är det viktigt att du för en fortlöpande kontakt med någon av dina kontaktpersoner på Högskolan Väst och att du kontaktar International Office.
Det är vanligt att den nya miljön utomlands är överväldigande och man känner osäkerhet inför hur det ska bli - tveka inte att höra av dig till oss om dina funderingar innan du bestämmer dig.

Senast uppdaterad